Bitka Smażona z Szynki: Smażona Rozkosz na Talerzu

Bitka Smażona z Szynki to Rozkosz na Talerzu

Bitka smażona z szynki to danie, które skrywa smak i aromat w klasycznym wydaniu. To danie jest znane na całym świecie i zawsze cieszy się dużą popularnością. Szybkie i stosunkowo proste do wykonania, pozwala nam na zrobienie szybkiego obiadu, obiadokolacji czy też mięsnej przekąski.

Dzięki naszemu przepisowi na bitkę smażoną z szynki, będziesz mógł stworzyć autentyczną ucztę dla swojego podniebienia. Gotowi? Zaczynamy!

Danie szybkie. Proste i tanie. 


Bitka Smażona z Szynki to Rozkosz na Talerzu
Nasza bitka smażona z szynki na talerzu z ziemniakami, polanymi sosikiem, powstałym podczas smażenia, podawana z papryką kiszoną… Mniam… mniam. Ziemniaki są tak smaczne od tego sosu. Ale, polewamy niewiele, aby nie przedobrzyć. 

Gulasz z szynki wieprzowej: ostro i wybornie

Jesienne Warzywa: Skarbnica Zdrowia i Smaku

Brukselka: małe warzywo, ogromne korzyści

Kiszenie kapusty w domu dla każdego


Składniki na danie popisowe bitka smażona z szynki 

Przed rozpoczęciem przygotowań, upewnij się, że masz wszystkie potrzebne składniki pod ręką:

  • 4 plastry szynki wieprzowej, świeżej i pachnącej 
  • sól i pieprz do smaku, najlepiej z młynka do zmielenia 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka świeża 
  • sól czosnkowa w proszku 
  • papryka słodka w proszku 
  • chilli flakes 
  • sos sojowy do marynaty lub do smażenia 

Przygotowanie

1. Przygotowanie mięsa:

Mięso kroimy, jeżeli kupimy całą i dużą szynkę. Można też kupić gotowy, krojony produkt. Jest on jednak droższy. Taniej, kupić szynkę w jednym kawałku z lady z mięsem, a nie pakowaną (droższą).

Potem, rozbijajmy nasze mięso delikatnie tłuczkiem do mięsa. Taki zabieg przyspieszy nam smażenie i sprawi, że mięso będzie bardziej miękkie. Ułatwi także przyprawom wniknięcie w każdy jego gram. Polecam rozbijać mięso. 

Przygotowujemy nasze przyprawy i posypujemy obustronnie mięso. Możemy też natrzeć całość olejem, aby przyprawy trzymały się mięsa i pozostawiamy tak na kilka minut, min. 5. 

Bitka Smażona z Szynki to Rozkosz na Talerzu
Nasze bitki z szynki ładnie przyprawiamy. Dodatkowo polecam chilli flakes. Jest to ostrzejsza przyprawa, ale nada naszemu daniu charakteru. Ja jestem za gotowaniem w stylu spicy, a więc odrobinę ostrzejszym. Oczywiście, jeżeli mamy dzieci na obiedzie, to nie przesadźmy z ostrością. Również osoby starsze mogą tego nie akceptować. 
Bitka Smażona z Szynki to Rozkosz na Talerzu
Nasze bitki doprawiamy solą, pieprzem, papryką i solą czosnkową. Można też użyć sosu sojowego. 

2. Smażenie:

Rozgrzewamy patelnię i smażymy na oleju roślinnym przez około 4-5 minut z każdej strony, aż nasze bitki z szynki wieprzowej będą złociste i chrupiące. Mięso pozbędzie się wody i stanie się gotowe do dalszej obróbki. Gdy mięso będzie gotowe, przykręcamy ogień i dodajemy paprykę oraz cebulę – do smaku oraz czosnek i smażymy przez następne 4 – 5 minut.

Dlaczego tak? Nasze bitki mają się ładnie usmażyć. Nie będzie to wersja na gotowanie w sosie, a jedynie smażona na patelni. Proszę to rozróżnić. Mamy wiele wydań tego dania w kuchni polskiej oraz irlandzkiej. 

Bitka Smażona z Szynki to Rozkosz na Talerzu
Bitka smażona z szynki ma na patelni smażyć się do czasu, aż nabierze kolorów, a zapach smażenia naszej potrawy będą czuli wszyscy w sąsiedztwie. 
Bitka Smażona z Szynki to Rozkosz na Talerzu
Bitka smażona z szynki pięknie się nam będzie rumieniła. Przy dłuższym smażeniu, uważamy na wysokość temperatury. Polecam przewracać mięso systematycznie. Nasze bitki szybko się usmażą i będą nadawały się do jedzenia. Nie chodzi jednak, aby je zabrać z patelni, ale dosmażyć, dołożyć im papryki, cebuli i czosnku i czekać aż aromaty się przejdą. Uważać, aby nie przypalić. Można podlać wodą. 

3. Dodawanie warzyw: papryki, cebuli i czosnku 

Do tej samej patelni, w której smaży się mięso, dodajemy świeżo pokrojoną paprykę czerwoną, cebulę i czosnek. Podsmażamy razem z mięsem. Obracamy, mieszamy, nie dajemy się przypalić.

Róbmy to powoli, mamy czas. Zbyt gwałtowne smażenie, doprowadzi do spalenia i pogorszenia smaku potrawy.

Nasze aromaty mają przenikać się ze sobą. Możemy dodać sosu sojowego oraz podlać całość wodą, jeżeli zauważymy że nasze danie gwałtownie przypala się. Można też doprawić nasze bitki, według uznania.

Proszę pamiętać, że mięso było marynowane, a my dodaliśmy sos sojowy. Uważajmy, aby nie przedobrzyć. 

Bitka Smażona z Szynki to Rozkosz na Talerzu
Nasza potrawa, bitka smażona z szynki nabiera koloru. Aromat jest coraz bardziej wyczuwalny. 

4. Podanie:

Proponuję podawać z ziemniakami gotowanymi oraz papryką kiszoną. Papryka kiszona ma wyjątkowe właściwości smakowe i idealnie pasuje nam do naszego dania. Poza tym, wpływa pozytywnie na pracę naszych jelit, a te po takim solidnym daniu, będą potrzebowały wsparcia. Jej smak idealnie komponuje się z bitkami, a ziemniaczki nadają się doskonale do naszego naturalnego sosu, który powstał podczas smażenia bitek z szynki. Mniam… 

Nie dodawajcie mąki, nie zagęszczajcie. To inna propozycja podania bitki wieprzowej, polegająca na smażeniu i dokładaniu smaków z papryki czerwonej, cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw. 

Bitka Smażona z Szynki to Rozkosz na Talerzu
Bitka smażona z szynki prawie gotowa. Spójrzcie jak to wszystko nam się pięknie tu zeszło. 

Bitka smażona z szynki to prawdziwa uczta dla podniebienia

Chrupiące i soczyste mięso i aromatyczny sos, który nam się wytopił z mięsa i przypraw oraz dodatku oleju i wody sprawią, że to danie stanie się hitem na Twoim stole. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, bez zbędnych dodatków. Proste i zarazem aromatyczne oraz smaczne.
Teraz, kiedy znasz nasz przepis, możesz samodzielnie przygotować tę pyszną potrawę w domu. Zapraszamy do eksperymentowania i dostosowywania smaku do własnych preferencji. Smacznego!


Forbidden Seek po angielsku

Galeria Forbidden Seek

Opinie po polsku


Kaloryczność dania

Bitka smażona z szynki jest kaloryczna. Na 100 g produktu możemy mieć około 250-300 kalorii. Jednak te wartości są orientacyjne, a rzeczywista kaloryczność dania może być wyższa lub niższa, w zależności od dokładnych proporcji i sposobu przygotowania. Wszystko zależy od tego, co dodamy i z czym podamy. 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *