Burgery z PRL-u: Smak Nostalgii z Mortadeli

Burgery z PRL-u: Smak Nostalgii z Mortadeli

Burgery z PRL-u to nic innego jak mortadela w zwykłej bułce. Nie było kiedyś, jak obecnie, bułek hamburgerowych oraz specjalnych kotletów z wołowiny dostępnych od ręki w markecie. Trzeba było sobie jakoś radzić, aby posmakować odrobiny kapitalizmu, znaczonego smakiem kuchni amerykańskiej.

Burgery z PRL-u: Smak Nostalgii z Mortadeli
Tak się tworzy historię. Prostota w kuchni.

Wspomnienie kulinarnych tradycji z czasów PRL-u często przywodzi na myśl obrazy wielkich kolejek po podstawowe produkty spożywcze i ograniczone dostawy. Jednak PRL to także okres, który zapisał się w historii gastronomii Polski dzięki pewnym charakterystycznym daniom, które do dzisiaj cieszą się popularnością. Jednym z takich dań są burgery z kotletów ala schabowy z mortadeli kapitańskiej, które łączą w sobie smakowite wspomnienia z socjalistycznego okresu z aromatami tradycyjnej kuchni polskiej.


Przyjrzyjmy się najpierw jak zrobić kotlety ala schabowe z mortadeli kapitańskiej. Pełny przepis wraz z instrukcją w linku poniżej. 

Kotlety z Mortadeli Kapitańskiej ala schabowe


Burgery z PRL-u: Smak Nostalgii z Mortadeli
Burgery z PRL-u: Smak Nostalgii i pierwsze próby „amerykanizacji” naszej kuchni przy użyciu włoskiego składnika.

Kotlety ala Schabowy z Mortadeli Kapitańskiej: Historia smaku

Kotlety schabowe to nieodłączny element kuchni polskiej, a ich popularność utrzymuje się przez pokolenia. W okresie PRL-u były to potrawy, które często pojawiały się na stołach, stanowiąc pożywny i smaczny posiłek. Kotlety ala schabowy z mortadeli kapitańskiej były jednak pewnym modyfikacją tego klasycznego przepisu, wprowadzając do niego odrobinę socjalistycznego uroku.

Mortadela kapitańska, znana również jako „kapitańska”, była dostępna w sklepach w okresie PRL-u i była jednym z nielicznych wyrobów wędliniarskich, które były stosunkowo łatwo dostępne. Jej charakterystycznym smakiem i konsystencją zyskała sobie wielu fanów, którzy do dzisiaj tęsknią za jej niepowtarzalnym smakiem. Mówiło się, że w PRL-u był łatwy dostęp do: octu, papieru toaletowego, wątrobianki, pasztetowej i mortadeli. 

Burgery z PRL-u: Smak Nostalgii z Mortadeli
To ma być proste, szybkie i smaczne danie. Alternatywa dla marketowych gotowców do mikrofali z mięsa niewiadomego pochodzenia. Mortadela będzie tu bardziej bezpieczna, a smaczniejsza jeśli zrobimy z niej kotlet ala schabowy według naszej receptury.

Polecamy bułki własnego wyrobu. Poniżej kilka propozycji:

Bułki Poznańskie: Tradycyjny Smak

Bułki wrocławskie przepis na rarytas

Wieloziarniste bułki wege: Zdrowe i Smaczne

Przepis na Burgery z PRL-u z Kotletów ala Schabowy z Mortadeli Kapitańskiej

Aby przygotować burgery z kotletów ala schabowy z mortadeli kapitańskiej, będziesz potrzebować:

Składniki:

  1. 2 kotlety ala schabowe wykonane z mortadeli kapitańskiej
  2. 2 zwykłe bułki wrocławskie  
  3. ser żółty w plastrach 
  4. Cebula (opcjonalnie)
  5. Ogórek konserwowy (opcjonalnie)
  6. Liście sałaty (opcjonalnie)
  7. Sos majonezowo-musztardowy (opcjonalnie)
  8. Sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)
Burgery z PRL-u: Smak Nostalgii z Mortadeli
Bułkę przekładamy serem i wkładamy kotlet ala schabowy z mortadeli kapitańskiej. Całość ląduje w mikrofali lub piekarniku na 1 minutę. Ser lekko się rozpuści i wtedy dodajemy pozostałe składniki, wedle uznania.

Instrukcje:

  1. Bułki do hamburgerów przekrój na pół. Wrzuć na patelnię lub do tostera, aby były chrupiące. 
  2. Przełóż bułki serem i dodaj kotlet ala schabowy z mortadeli kapitańskiej. 
  3. Włóż i zagrzej 1 minutę w mikrofali. 
  4. W międzyczasie (opcjonalnie) pokrój cebulę i ogórek konserwowy w cienkie krążki.
  5. Przygotuj sos majonezowo-musztardowy, mieszając majonez i musztardę w odpowiednich proporcjach. Można zastosować sos czosnkowy lub ketchup. 
  6. Teraz czas na składanie burgerów. Na podgrzane bułki i kotleta połóż liście sałaty, cebulę i ogórki. Można dodać pomidory i paprykę (to zależy, kto co lubi). 
  7. Na wierzch burgera dodaj sos majonezowo-musztardowy, przykryj górną częścią bułki i gotowe!
  8. Podawaj burgery z PRL-u z ulubionymi dodatkami, takimi jak frytki czy surówka z kapusty.

Ten przepis to smakowa podróż w czasie do okresu PRL-u, kiedy to prostota i dostępność produktów kształtowały polską kuchnię. Burgery z kotletów ala schabowy z mortadeli kapitańskiej to nie tylko smaczne danie, ale także kawałek historii kulinarnej Polski, który warto docenić i kontynuować w dzisiejszych czasach. Smacznego!

Burgery z PRL-u: Smak Nostalgii z Mortadeli
Nasze burgery z PRL-u ucieszą dorosłych, a zwłaszcza nasze dzieci. Pokazujmy w kuchni alternatywę do niezdrowych sieciowych miejsc, gdzie burgery serwuje się z taśmy produkcyjnej.

Policzmy teraz kalorie i zobaczmy jak burgery z PRL-u nas „utuczą”

Kaloryczność dania może znacząco różnić się w zależności od wielu czynników. Oto przybliżone wartości kaloryczne poszczególnych składników dania, które mogą pomóc w obliczeniu ogólnej kaloryczności:

  1. Kotlety ala schabowe z mortadeli kapitańskiej (200 g) – około 400-500 kcal.
  2. Bułki do hamburgerów (2 sztuki) – zazwyczaj 150-200 kcal każda, co daje ogólnie 300-400 kcal.
  3. Cebula – około 40 kcal.
  4. Ogórek konserwowy – około 10-20 kcal.
  5. Liście sałaty – zazwyczaj około 5-10 kcal.
  6. Sos majonezowo-musztardowy – zależy od ilości użytej, ale można oszacować go na dodatkowe 100-200 kcal, jeśli używasz go w umiarkowanych ilościach.

Ogólna kaloryczność dania burgery z PRL-u może wynosić od około 970 kcal dla dwóch bułek lub 485 kcal na porcję. 


Burgery z PRL-u: Smak Nostalgii z Mortadeli
Czasem jak chcę zjeść coś na szybko, to jedynie ser i kotlet ala schabowy z mortadeli kapitańskiej do bułki. Burgery z PRL-u mogą też być w bogatszej wersji. Więcej dodatków, no i frytki do tego.

Opinie po polsku

Forbidden Seek po angielsku

Galeria Forbidden Seek


 

2 komentarze

  1. Świetny artykuł. Naprawdę dobrze napisane. Wielu osobom wydaje się, że mają rzetelną wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale tak nie jest. Stąd też moje pozytywne zaskoczenie. Po prostu świetny artykuł. Koniecznie będę rekomendował to miejsce i częściej wpadał, aby poczytać nowe posty.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *