Chłodnik to idealne danie na upalne dni

Chłodnik to idealne danie na upalne dni

Chłodnik to idealne danie na upalne dni. Jest lekki, orzeźwiający i pyszny. Przygotowanie go jest bardzo proste i szybkie, a składniki są łatwo dostępne. Szczególnie, jeśli posiadamy ogródek przydomowy, a w nim świeży koperek, ogórki gruntowe, młode buraczki, szczypiorek. To sprawia, że nasz chłodnik będzie pieścił podniebienie i chłodził ciało. Doskonale chłodzi, rozchodząc się po organizmie. Świeże warzywa w chłodniku są chrupiące i lekkie. Smakuje jako główne danie oraz jako przystawka. 


Chłodnik to idealne danie na upalne dni
Świeże warzywa, najlepsze prosto z ogrodu.

Gorące dni to najlepszy czas na chłodnik

Wraz z nadejściem gorących letnich dni, wszyscy szukamy sposobów na ochłodzenie organizmu i orzeźwienie podczas upałów. Jednym z doskonałych rozwiązań jest chłodnik, tradycyjne danie kuchni polskiej, które idealnie pasuje do tego celu. Chłodnik to zupa na zimno, która jest lekka, orzeźwiająca i pełna świeżych warzyw. Przygotowywać chłodnik można na wiele sposobów. Istnieją wersję z gotowanie, bez gotowania. Ja przedstawiam moją, własną tradycyjną i rodzinną recepturę.

Chłodnik
Chłodnik to buraczki, liście i korzenie.

Kura z grzybami w śmietanie


Przepis na chłodnik

Składniki:

500 g małosolnych ogórków lub świeżych ogórków
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewki
1 duży pęczek świeżego kopru
1 duży pęczek buraczków wraz z łodygami i korzeniem
1 litr kefiru lub jogurtu naturalnego albo maślanki – można zmieszać dodając kefir, maślankę, jogur i śmietanę – ja mieszam Maślankę Mrągowską naturalną, która jest najlepsza na polskim rynku ze śmietaną i jogurtem naturalnym. Produkty takie jak Maślanka Mrągowska można kupić za granicami kraju – w polskich lub litewskich sklepach
2 l wody wody – ja gotuję wywar w garnku z warzyw (marchwi, pora, selera, cebuli, czosnku i przypraw – liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, łodyga kopru), z którego odławiam wszystko przed włożeniem buraczków z liściami
Sok z połowy cytryny
Sól i pieprz do smaku
Pieprz czarny
Ziele angielskie
3 ząbki czosnku
por, seler, cebula – na bulion warzywny (nie jest to konieczne – ja uwielbiam pełnię smaku płynącą z warzyw)
KONIECZNIE: jajka na twardo, plasterki ogórka i kopru do dekoracji

chłodnik
Zupa przyciąga smakiem, a warzywa w jego wnętrzu chrupią cudnie w ustach. Liście z buraczków trzeba przegotować, aby stały się miękkie. Warto je dodawać, jeżeli chcemy zjesć iście litewską odmianę tej zupy.

Sposób przygotowania

Najpierw wywar warzywny

Ogórki, rzodkiewki, szczypior, buraczki, koper i cebulę dokładnie umyj. Obierz cebulę, wrzuć do wody dodaj marchew, liść laurowy, seler, por, łodygi kopru, ziele angielskie, pieprz czarny i czosnek – i gotuj ten wywar przez pół godziny. Pokrój ogórki i cebulę w drobną kostkę. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Zielone łodygi buraczków i koper posiekaj drobno.
W tym samym czasi pokrój drobno liście buraczków oraz korzeń oraz posiekaj koper, szczypiorek.  Wywar należy oczyścić z warzyw i przypraw i dodać do niego buraczki. Można włożyć więcej czosnku jak ktoś lubi mocniejszy smak. Czosnek nada dla chłodnika głębi – warto wycisnąć go przez praskę.

Dalej doprawiamy

Po ugotowaniu się buraczków – jakieś 20 minut na wolnym gazie, zakręcamy nasz chłodnik i czekamy aż przestygnie. Można dodać cytrynę lub odrobinę octu – dla koloru i smaku.

Wykończenie

Dodajemy posiekany koperek, szczypiorek. Kroimy drobno świeże lub małosolne ogórki i dodajemy do środka. Rzodkiem ścieramy na tarce i równiez dodajemy do zupy.

Warzywa można zetrzeć i pokroić i nasolić przed ich wrzuceniem. Puszczają sok – sok można dodać lub odlać.

W naczyniu rozrabiamy 1 litr maślanki (może być kefir) z 500 ml jogurtu naturalnego i 500 ml śmietany. Dodajemy do naszej zupy i lekko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli uważasz, że potrzebuje więcej kwasowości, możesz dodać jeszcze trochę soku z cytryny.
Wstaw chłodnik do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodził i wszystkie smaki obecne w nim połączyły się. Tam musi zadziać się magia. 

Propozycja podania

Podawaj chłodnik w miskach, dekorując go plasterkami ogórka lub koperkiem. Możesz również dodać kawałki ugotowanych jajek na twardo, jeśli lubisz.

chłodnik
Świeże liście z buraków.
Wywar na chłodnik dobrze jest przygotować wcześniej. Po ugotowaniu zabrać wszsytko, dodać buraczki i zagotować. Potem ostudzić i dodać resztę składników.

Chłodnik świetnie smakuje samodzielnie jako lekki obiad lub kolacja w upalne dni. Możesz go również podać jako dodatek do innych letnich dań, takich jak grillowane mięso czy sałatki. Jest bogaty w witaminy, minerały i błonnik, co czyni go zdrowym i pożywnym wyborem.

Chłodnik dostosuj do własnych preferencji smakowych

Każdy przepis jest elastyczny i można go dostosować do swoich preferencji smakowych. Możesz eksperymentować z dodatkiem innych warzyw, takich jak marchewka czy papryka, aby nadać chłodnikowi dodatkowego koloru i smaku. Możesz również dodać kilka kropel sosu tabasco, jeśli lubisz lekko pikantne potrawy.
Chłodnik nie tylko doskonale gasi pragnienie i orzeźwia, ale także ma wiele korzyści dla zdrowia. Warzywa, takie jak ogórki i rzodkiewki, są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i chronią przed działaniem wolnych rodników. Kefir, maślanka lub jogurt dostarczają probiotyków, które wspierają zdrową florę jelitową i trawienie. Stanowią naturalny środek oczyszczający jelita. No i co najważniejsze – jest to danie BEZ MIĘSA – czyli w 100 % ZDROWE.

Dobry sposób na nadmiar warzyw

Chłodnik jest też świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru warzyw w ogrodzie. Możesz go przygotować z własnoręcznie uprawionych i świeżych składników, ciesząc się smakiem letniej radości. To idealne danie na upalne dni, które pozwala cieszyć się letnią świeżością i jednocześnie dbać o nasze zdrowie. Niezależnie od tego, czy wybierzesz klasyczną wersję chłodnika, czy dodasz do niego swoje ulubione warzywa, możesz być pewien, że dostarczy on Ci orzeźwienia i przyniesie ukojenie w gorące letnie dni.

Ciesz się chłodnikiem i smacznego!


Polecam

Kuksiołki mazurskie: kluski w rosole

Mazurska metka, czyli kiełbasa mazurska

Kura z grzybami w śmietanie

Kardamon do kawy, to przyprawa nr 1


 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *