Ciasto dla beztalencia - przekładaniec czekoladowo - waniliowy

Ciasto dla beztalencia – przekładaniec czekoladowo – waniliowy

Ciasto dla beztalencia – to propozycja dla mnie. Ja jestem ciastowym beztalenciem cukierniczym. Nie umiem piec ciast. Dlatego wybieram dla siebie proste i sprawdzone przepisy. Czasem, źle dobiorę składniki i do jednego pieczonego ciasta robię po kilka podejść. Tak. Nie jestem idealny, ale staram się i po kilku próbach zaczyna mi coś tam wychodzić. Stąd, proponuję dla Was, moi Kochani i Najzdolniejsi Czytelnicy, ciasto proste, subtelne i dobre. Nie jest ani mokre ani suche. Ma czekoladę, kakao, wanilię, rodzynki, a podawane jest z polewą. Pokażę Wam dwie wersje – z cukrem pudrem i polewą. Sami zadecydujecie, która jest dla Was.

W świecie kulinarnych przyjemności istnieje coś magicznego w połączeniu intensywnego smaku czekolady z delikatnością wanilii. To jak taniec kontrastów na podniebieniu, w którym każdy kęs to podróż przez harmonię smaków. Dzisiaj pragnę podzielić się z Wami niezwykłym doświadczeniem kulinarnym – Przekładaniec Czekoladowo-Waniliowy. To nie jest zwyczajne ciasto; to symfonia smaków, które przykuwają uwagę od pierwszego spojrzenia. Gotowi na podróż w krainę doskonałości smaku? Przygotujcie się na zmysłową ucztę dla podniebienia!


Ciasto czekoladowe mokre

Pyszne pierogi z mięsem i grzybami

Pyszne krokiety – przepis na krokiety z mięsem, grzybami i kapustą. Dobre, bo polskie.

Kapusta Kiszona Smażona z Grzybami i Cebulą

Mięso Pieczone z Solanki w Marynacie


Ciasto dla beztalencia - przekładaniec czekoladowo - waniliowy
Ciasto dla beztalencia – przekładaniec czekoladowo – waniliowy.

Ciasto dla beztalencia – przekładaniec składniki:

Na masę waniliową: 

500 g mąki pszennej

300 g cukru

1 cukier waniliowy

8 jajek klasy M

16 łyżek oleju

4 łyżki proszku do pieczenia

kilka garści rodzynek

olejek waniliowy

cukier puder lub polewa czekoladowa

Na masę czekoladową: 

500 g mąki pszennej

300 g cukru

1 cukier waniliowy

8 jajek klasy M

16 łyżek oleju

4 łyżki proszku do pieczenia

kilka garści rodzynek

1 szklanka kakao

1 tabliczka czekolady

cukier puder lub polewa czekoladowa

Proces przygotowania ciasta:

  1. Rodzynki zalewamy wcześniej wodą, aby zmiękły.
  2. Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Dodać wanilię/kakao – do wersji czekoladowej rozpuścił w niewielkiej ilości oleju czekoladę i dodać do przestygniętą do ciasta.
  4. Wymieszać ciasta przekładając najpierw jedno, a następnie drugie do blachy do pieczenia. Idealna będzie tzw. keksówka.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni w piekarniku, góra – dół przez 30 minut.
  6. Po wyciągnięciu można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Ciasto dla beztalencia - przekładaniec czekoladowo - waniliowy
Zaczynamy od rodzynek, które należy namoczyć w wodzie i dać im czas.
Ciasto dla beztalencia - przekładaniec czekoladowo - waniliowy
Mieszamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
Ciasto dla beztalencia - przekładaniec czekoladowo - waniliowy
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto dla beztalencia - przekładaniec czekoladowo - waniliowy
Do czekoladowej wersji naszego ciasta dodajemy kakao i czekoladę.
Ciasto dla beztalencia - przekładaniec czekoladowo - waniliowy
Ciasto dla beztalencia – idealnie smakuje z polewą czekoladową. Polecam.

Polecamy nasze strony:

Opinie po polsku

Cooking page

O książkach, religii i historii słów kilka


Ciasto dla beztalencia jest proste do wykonania. Nawet dla mnie. Także, polecam szczerze – jest smaczne i słodkie.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *