Ciasto śliwkowe na maślance - puszyste

Ciasto śliwkowe na maślance – puszyste

Ciasto śliwkowe na maślance to propozycja dla prawdziwych miłośników słodkości. Uwielbiam to ciasto. Dla mnie okres lipca – września, kiedy dostępne są śliwki, stanowi czas wypieku ciast śliwkowych w różnych konfiguracjach. To propozycja dla wegetarian, dla wegan niekoniecznie z uwagi na obecność nabiału w przepisie. Wiem jednak że dajecie radę z zastępowaniem składników i też dobrze wychodzi. Zwłaszcza, że na rynku mamy dużą ilość produktów roślinnych zastępujących tradycyjny nabiał. 

Nasi goście i domownicy docenią smak tego ciasta. Wierzcie mi, że następnym razem upieczecie podwójnie. Powodzenia i smacznego. 


Ciasto na kruchym cieście ze śliwkami

Ziemniaki smażone w talarkach na patelni

Banan to owoc zapobiegający zaparciom

Zupa szczawiowa wegana pyszna i zdrowa

Naleśniki z twarogiem i delikatny smak

Kotlety jajeczne: rozpływająca się rozkosz


Ciasto śliwkowe na maślance - puszyste
Ciasto śliwkowe na maślance jest smaczne i puszyste. Wierzcie, szybko znika z talerzy.

Ciasto śliwkowe na maślance – puszyste

Dla ciasta:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki masła (1 kostka), w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 szklanki maślanki

Do wypieku polecam Maślankę Mrągowską 


Na nadzienie:

  • 500 g śliwek, umytych i pozbawionych pestek, pokrojonych na połówki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 

Forbidden Seek po angielsku

Opinie po polsku

Galeria Forbidden Seek


Ciasto śliwkowe na maślance - puszyste
Składniki na ciasto śliwkowe na maślance lądują w misce lub na stolnicy – jak komu wygodniej.

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowanie składników

Na początek zbierz wszystkie składniki. Upewnij się, że masło jest miękkie, aby łatwiej się mieszało z pozostałymi składnikami.

Krok 2: Przesiewanie mąki

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiej do dużej miski. To pomoże pozbyć się ewentualnych grudek i równomiernie wymieszać składniki suche.

Krok 3: Dodawanie cukru

Dodaj cukier do suchych składników i dokładnie wymieszaj.

Krok 4: Mokre składniki

W osobnej misce roztrzep jajka. Następnie dodaj maślankę, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj te składniki aż uzyskasz jednolitą masę.

Ciasto śliwkowe na maślance - puszyste
Tak wygląda nasze ciasto śliwkowe na maślance. Powstała jednolita masa.

Krok 5: Połączenie składników

Teraz czas na połączenie składników mokrych z suchymi. Wlej powoli mieszaninę maślanki do mąki, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.

Krok 6: Dodawanie śliwek

Oczyść i pokrój śliwki na pół, usuwając pestki. Następnie delikatnie wmieszaj je do ciasta.

Krok 6 a: Kruszonka 

Przygotowujemy kruszonkę – do naczynia wsypujemy 0,5 szklanki cukru, 0,4 szklanki mąki i dodajemy 1/4 kostki masła. Całość łączymy ze sobą. Można to przygotować szybciej i po wykonaniu włożyć do zamrażarki na 15 minut. Po wyjęciu można kruszonkę zetrzeć na tarce. Ja tego nie praktykuję. Jeśli ktoś lubi regularne kształty i formy, ta metoda jest dla niego. 

Krok 7: Przygotowanie formy

Natłuszczamy formę do pieczenia i wysyp ją mąką. To zapobiegnie przywieraniu ciasta. Można tęż użyć papieru do pieczenia. 

Krok 8: Pieczenie

Wlej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45-50 minut w trybie góra/dół lub do momentu, gdy ciasto będzie złocisto-brązowe i suchy patyk wbity w środek wyjdzie czysty.

Ciasto śliwkowe na maślance - puszyste
Ciasto śliwkowe na maślance musi zawierać dużo owoców oraz obowiązkowo dobrą i sprawdzoną polską kruszonkę. Śliwki pływają już w cieście, a kruszonka lepi się do nich. 

Forbidden Seek po angielsku

Opinie po polsku

Galeria Forbidden Seek


Ciasto śliwkowe na maślance doskonale sprawdzi się dla naszych domowników jako wieczorny deser czy słodkość do porannej kawy. Przybyli goście, nie będą chcieli oderwać się od tego ciasta, którego zaletą jest delikatność, puszystość, świeżość i słodki wspaniały smak. Proszę nie obawiać się tworzenia tej wersji z maślanką. Rozumiem, że wiele osób sceptycznie podchodzi do tego rodzaju pomysłów.

Ciekawostka kulinarna: 

Podobny cel osiągniemy, gdy przy robieniu placków użyjemy maślanki i sody. Będą puszyste i smaczne. 


The Sweet Truth of Health

Kardamon do kawy i jego właściwości

How to prepare the best Irish Porridge?

Panna Cotta, Italian dessert in Ireland


 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *