Domowy Bimber: Szybka Wódka z Ziemniaka

Domowy Bimber: Szybka Wódka z Ziemniaka

Domowy bimber jest smaczny. Osobiście uwielbiam. Brak po nim kaca. Można go wspaniale sączyć i delektować się jego niepowtarzalnym smakiem jako dodatek do tradycyjnych polskich potraw – żurku czy flaczków czy też gotowanej kiełbasy. Doskonale komponuje się ze śledziem oraz golonką.

Własnoręcznie przygotowana wódka, nazywana potocznie „bimberem”, jest często postrzegana jako produkt domowej roboty, ale nie oznacza to, że jej produkcja jest prosta. Dzięki naszemu przepisowi, dowiecie się, jak szybko i skutecznie przyrządzić domowy bimber o doskonałym smaku. Pamiętajcie jednak, że produkcja alkoholu w niektórych miejscach może być nielegalna lub wymagać specjalnych zezwoleń, więc zawsze przestrzegajcie miejscowych przepisów i przepisów dotyczących alkoholu.


Polecamy stronę Alembik z akcesoriami do produkcji alkoholi oraz fachową literaturą 


Co to jest ten domowy bimber?

Bimber, znany również jako „samogon” lub „mooonshine”, to mocny alkohol destylowany w warunkach domowych. Jest to tradycyjna metoda wytwarzania alkoholu, która ma swoje korzenie w wielu kulturach na całym świecie. W Polsce jest znany jako „bimber” i jest często kojarzony z gorzelnią domową.

Domowy Bimber: Szybka Wódka z Ziemniaka
Domowy Bimber to wspaniała nuta doznań smakowych, której idealna moc i aromat przekonają największego wroga alkoholu do degustacji.

Forbidden Seek po angielsku

Galeria Forbidden Seek

Opinie po polsku


Składniki:

Składniki podstawowe:

  • 5 kg ziemniaków (średniej jakości)
  • 5 litrów wody
  • 1 kg cukru
  • Drożdże piwne lub specjalne drożdże do produkcji bimbru (dostępne w sklepach z wyposażeniem do domowego warzenia piwa)

Opcjonalne składniki:

  • Owoce lub zioła (np. jagody, truskawki, maliny, mięta) dla dodatkowego smaku

Instrukcje:

Przygotowanie bazy:

  1. Oczyść ziemniaki i pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Zagotuj wodę w dużym garnku, a następnie dodaj do niej pokrojone ziemniaki. Gotuj je przez około 20-30 minut, aż staną się miękkie.
  3. Odcedź ziemniaki i rozgnieć je na puree. W razie potrzeby, dodaj odrobinę wody, aby uzyskać gładką konsystencję.
  4. Dodaj cukier do ziemniakowego puree i dokładnie wymieszaj. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia.

Fermentacja:

  1. Gdy ziemniakowe puree osiągnie temperaturę pokojową, dodaj drożdże piwne lub specjalne drożdże do produkcji bimbru. Mieszaj dokładnie.
  2. Przenieś całą mieszankę do dużego pojemnika fermentacyjnego. Zabezpiecz go przykrywką z dziurką lub balonem fermentacyjnym.
  3. Pozostaw pojemnik w chłodnym miejscu (optymalnie w temperaturze około 20-25°C) na około 7-10 dni. W tym czasie alkohol będzie fermentował.

Destylacja:

  1. Po zakończeniu fermentacji, przelać całą zawartość pojemnika do alembiku lub destylatora. Destylacja pozwoli na otrzymanie czystego alkoholu.
  2. Rozgrzej alembik lub destylator i poczekaj, aż zacznie się wydobywać para alkoholu. Ta para zostanie skroplona i przekształcona w płyn.
  3. Zebrany płyn jest surową wódką, znacznie mocniejszą niż tradycyjne alkohole zakupione w sklepie. Możesz go rozcieńczyć wodą destylowaną do pożądanego poziomu alkoholu.

Końcowe kroki:

  1. Otrzymany bimber przechowuj w szklanych butelkach lub słoikach. Pozwól mu odpocząć przez kilka tygodni lub nawet miesięcy, aby uzyskać lepszy smak.
  2. Jeśli chcesz, eksperymentuj z dodatkowymi smakami, dodając do butelki owoce lub zioła.
  3. Pamiętaj, aby spożywać bimber z umiarem, ponieważ jest to napój o dużej mocy.

Podsumowanie

Produkcja domowego bimbru może być fascynującym doświadczeniem, ale pamiętaj, że wymaga ona odpowiednich narzędzi i wiedzy. Warto poznać lokalne przepisy dotyczące produkcji alkoholu, aby działać legalnie i bezpiecznie. Pamiętaj również, że alkohol powinien być spożywany z umiarem, a produkcja alkoholu w niekontrolowanych warunkach może być niebezpieczna. Dlatego zawsze przestrzegaj przepisów i korzystaj z odpowiednich narzędzi do produkcji alkoholu. Wesołego eksperymentowania!

Alkohol poważnie szkodzi zdrowiu. Produkcja i sprzedaż alkoholu jest zabroniona w systemie komercyjnym. Jakakolwiek styczność z alkoholem przez osoby niepełnoletnie jest zakazana.


Tradycyjny Polski Żurek: Przepis dla każdego

Kolba kukurydzy: tradycja, smak i historia

Smażymy pierogi po ugotowaniu: Dlaczego warto?

Zupa z kapusty kiszonej: tradycyjny smak

Kotlety sojowe ala schabowy: wege przysmak 

Kotlety sojowe ala Strogonow: Delikatny Smak

Ciasto dla beztalencia – przekładaniec czekoladowo – waniliowy


Domowy Bimber: Szybka Wódka z Ziemniaka
Przy produkcji warto mieć butelki. Domowy bimber lubi być leżakowany kilka tygodni.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *