Gulasz z szynki w sosie własnym i z zasmażką

Gulasz z szynki w sosie własnym i z zasmażką

Gulasz z szynki w sosie z zasmażanej mąki to klasyczne danie, które podbija serca miłośników tradycyjnej kuchni. To prawdziwy rarytas dla podniebienia, a jego smakowy bogactwo sprawia, że często pojawia się na polskich stołach. To bardzo proste i efektowne, smaczne danie. Może je zrobić każdy. Jednocześnie smaczne, dzięki ziołom i połączeniu naturalnego sosu powstałego z szynki oraz zasmażanej mąki. Można byłoby usmażyć szynkę i dokupić sos. Nie uzyskamy tego samego. Taki manewr przejdzie z kotletami mielonymi, gdy nie chcemy, aby zbyt suche ziemniaki, psuły nam smak mielonego. Nie tutaj. Jeśli chcemy, aby było smacznie, to musimy się poświęcić i zakasać rękawy. 


Pamiętajmy. Nasz gulasz z szynki to wersja oparta na sosie własnym bez dodatku warzyw. 


Nasze strony www: 

Książki, historia, religia

Recipes and Kitchen Stories

Forbidden Seek Gallery


Składniki na gulasz z szynki

Składniki:

  • 600 g szynki wieprzowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Kilka ziaren ziela angielskiego do zmielenia
  • musztarda do przyprawienia mięsa
  • przyprawa do gulaszu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek do smażenia
Gulasz z szynki w sosie własnym i z zasmażką
Mięso na gulasz z szynki kroimy w kostkę (duże czy małe, to zależy od Was), dobrze doprawiamy i czekamy aż mięso przejdzie smakiem.

Przygotowanie:

  1. Szynkę kroimy na kawałki i zaprawiamy przyprawą do gulaszu lub: papryką, czosnkiem, gorczycą, pieprzem, solą i dodajemy odrobinę musztardy.
  2. Po godzinie szynkę podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor. Następnie przekładam mięso do drugiego rondla.
  3. Wrzucamy mąkę na patelnię  i mieszamy przez kilka minut, aby uzyskać zasmażkę.
  4. Powoli wlewamy sos z mięsa.
  5. Przelewamy całość z patelni do rondla, używając sitka (bezpiecznie) i czekamy 30 minut, gotując sos na wolnym ogniu.

Całość jedynie doprawiamy przyprawami sypkimi lub mielimy składniki. Nie dodajemy warzyw, cebuli itd. Ten sos ma mieć kremową konsystencję i przypominać w smaku mięsne sosy, których instant można zakupić w sklepach. Warzywa zniekształcą ten smak. 

Gulasz z szynki w sosie własnym i z zasmażką
Mięso smażymy na patelni, pozwalając lekko mu się zarumienić.

Kaloryczność i Wartości Odżywcze

Kaloryczność dania zależy od wielu czynników, takich jak ilość użytego oleju czy rodzaj bulionu. Przyjmując, że podawany gulasz to jedna porcja (około 300 g), możemy oszacować, że kaloryczność wynosi około 300-350 kcal. Wartości odżywcze gulaszu z szynki w sosie zasmażanej mąki są następujące: białko – około 20-25 g, tłuszcze – około 15-20 g, węglowodany – około 15-20 g.

Gulasz z szynki w sosie własnym i z zasmażką
Po usmażeniu całość wrzucamy do rondla, w którym będziemy dusić mięso i przygotowywać sos. Nie dodajemy żadnych warzyw. Jedynie mięso i składniki na sos.

Sposoby Podania

Gulasz z szynki w sosie zasmażanej mąki można podać na kilka różnych sposobów:

  • Tradycyjnie z kluskami – Gulasz smakuje wybornie podany z domowymi kluskami śląskimi lub kopytkami.
  • Z makaronem – Jeśli wolisz lżejszą wersję, możesz podać go z makaronem, na przykład świderkami.
  • Z ziemniakami – Gulasz zasmażany świetnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym.
  • Na chlebie – Możesz także podać go na kawałku świeżego chleba jako pyszną kanapkę.
  • Z surówką z kapusty – Aby nadać danie lekkości, warto podać je z surówką z kiszonej kapusty lub innymi warzywami.
Gulasz z szynki w sosie własnym i z zasmażką
Zasmażkę przygotowujemy prosto. Przypalamy mąkę na patelni, następnie zalewamy ją wodą lub sosem z naszego rondla i mieszamy. Po chwili całość trafia na sito i po przecedzeniu tworzy jednolity sos.

Gulasz z szynki w sosie zasmażanej mąki to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonały sposób na ciepłe i aromatyczne danie, które zadowoli każde podniebienie. Z wartościami odżywczymi pozwalającymi cieszyć się smakiem i poczuciem sytości, to danie jest ulubionym wyborem na obiady czy spotkania rodzinne. Niezależnie od sposobu podania, gulasz zawsze będzie królem stołu i przyniesie uśmiech na twarzach gości.

Pamiętaj, że przygotowując ten gulasz, możesz dostosować go do własnych upodobań, zmieniając składniki czy dodatki, i cieszyć się smakiem tradycji w nowoczesnym wydaniu. Smacznego!

Gulasz z szynki w sosie własnym i z zasmażką
Po dodaniu mąki, nasz sos prezentuje się jak na zdjęciu. Otrzymujemy tani i smaczny sos. Jego smak stanowi smażone i duszone mięso, polska mąka oraz przyprawy.

Sałatka Warzywna à la Polska według babcinego przepisu

Barszcz Czerwony gotowany z Jabłkiem

Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej – prostota i świeżość doprawiona octem, soją i maggi

Gulasz z Żołądków Drobiowych: Smakowita Rozkosz i Wartość Odżywcza na 6 z plusem

Placki Ziemniaczane: 100% smaku, jak u Mamy

Śniadanie po polsku – boczek, jajka, pomidory i świeże warzywa

Zupa pomidorowa na boczku – klasyk w kuchni polskiej

Domowa surówka z kapusty kiszonej doskonały dodatek do kanapek i schabowego

Napój z wody, melisy, cytryny i mięty: odświeżający i zdrowy

Domowy napar z suszonej pokrzywy: właściwości, przeciwskazania i korzyści dla zdrowia

Kotlety schabowe tradycyjnie polskie z surówką z kapusty i ziemniakami doskonałe na jesień

Alkoholizm to zdecydowanie problem i łatwo do niego doprowadzić i szybko stracić kontrolę

Kac – jak przeciwstawić się dla kaca i zapobiegać zatruciu alkoholowemu w 5 punktach?

Nadmiar jedzenia w czasie świąt to problem, z którym wielu z nas boryka się co roku

Makaron jajeczny domowy: Prosty przepis


 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *