Kiszona Kapusta w Słoiku: Świąteczne Czarowanie z Kiszonką na Święta

Kiszona Kapusta w Słoiku: Świąteczne Czarowanie z Kiszonką na Święta

Kiszona kapusta w słoiku to idealne rozwiązanie na święta, które zbliżają się wielkimi krokami. Co może być lepszym prezentem dla podniebienia niż własnoręcznie przygotowana, kiszona kapusta z dodatkiem chrupiącej marchewki? Zasługujecie na to, aby jeść najzdrowiej, najsmaczniej i najlepiej. Wcale nie musicie udawać się do drogiej restauracji, aby cieszyć się potrawami opartymi na wyjątkowych produktach, wysokiej jakości. Dziś, postaram się przybliżyć wam nie tylko przepis na pyszną kiszoną kapustę, ale również opowiem o tradycjach z nią związanych, korzyściach zdrowotnych, oraz sposobach wykorzystania tego aromatycznego skarbu podczas świątecznych uczty.

Nasi Czytelnicy, to najlepsi ludzie na świecie i uważam, że zasługują na samo zdrowie. Kisimy kapustę, a co?! 

Kiszona Kapusta w Słoiku: Świąteczne Czarowanie z Kiszonką na Święta
Kiszona kapusta ma być smaczna, stąd nie żałujemy marchewki. Marchew, podobnie jak paprykę, cytrynę, buraki i wiele innych można kisić.

Bigos Polski – Tradycja i Smak

Polski Bigos: Przepis nr 1 na Tradycję w Garnku

Leśne grzyby – zbiór i mrożenie

Farsz do Pierogów z Kapusty i Grzybów to zapach świąt i tradycja w naszym domu

Kurczak Curry z Frytkami i Sosem Czosnkowym


Tradycja w Słoiku: Kiszona Kapusta na Święta

W Polsce kiszenie kapusty ma długą tradycję, zwłaszcza w kontekście przygotowań do świąt. Jest to nie tylko metoda konserwacji warzyw, ale również swoisty rytuał rodzinny. W okresie przedświątecznym wiele gospodarstw domowych zamienia się w małe manufaktury kiszenia, gdzie aromatyczne korzenie sięgają pokoleń. Tak było dawniej, zwłaszcza na obszarach wiejskich i małych miasteczkach, obrzeżach dużych miast. Obecnie, mieszkając w bloku nie wyobrażamy sobie kiszenia kapusty w beczce. Ja też nie! Ale, mamy słoik i na własne potrzeby zakisimy kapustę z 2 główek kapusty (ok. 5 kg) i 2 kg marchwi. 

Kiszona Kapusta w Słoiku: Świąteczne Czarowanie z Kiszonką na Święta
Do krojenia kapusty można użyć noża albo mandoliny. Dostępne są także miniaturowe szatkownice w niewielkich cenach.

Przepis: Kiszona Kapusta z Marchewką

Składniki:

  • 1 duże główki białej kapusty – ok. 5 kg
  • 2 kg marchewek
  • 4 łyżki soli niejodowanej, kamiennej
  • Kilka ziaren pieprzu (opcjonalnie)
  • Liście laurowe (opcjonalnie), kminek (opcjonalnie)
Kiszona Kapusta w Słoiku: Świąteczne Czarowanie z Kiszonką na Święta
Kapustę solimy w misce, a następnie wkładamy ją do słoika, lekko ugniatając. Musi puścić sok. To w nim będzie kisiła się kapusta.
Kiszona Kapusta w Słoiku: Świąteczne Czarowanie z Kiszonką na Święta
Nasza kapustka złapała sól i zaczyna powoli puszczać soki.

Instrukcje:

  1. Kapustę pokrój na cienkie paski, marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, tak aby wyszły drobne paski. Można użyć mandoliny albo specjalnej miniaturki szatkownicy, dostępnej w marketach budowlanych. Wprawniejsi, poradzą sobie nożem.
  2. W dużej misce wymieszaj kapustę i marchewkę, dodaj sól oraz pieprz i ewentualne przyprawy.
  3. Wsyp mieszankę do słoika warstwami, lekko ją przygniatając, aby uwolnić soki.
  4. Zamknij słoik, ale nie do końca – pozostaw niewielką szparę, aby gaz mógł się wydostawać.
  5. Odstaw słoik w ciepłe miejsce na 2 tygodnie, codziennie sprawdzając, czy kapusta nie wynurza się ponad powierzchnię. Zakręcamy nasz słoik. Po 2 – 3 dniach mieszam i ugniatam, a kiedy wypuści więcej soku, to wówczas co 3 dni mieszam.
Kiszona Kapusta w Słoiku: Świąteczne Czarowanie z Kiszonką na Święta
Upychamy kapustę prawie do pełna.
Kiszona Kapusta w Słoiku: Świąteczne Czarowanie z Kiszonką na Święta
Tak wygląda wierz słoika przed jego zamknięciem.

Po 14 dniach, wasza idealna, domowa kapusta kiszona z dużą ilością marchewki (a nie śladową ilością z marketu) jest gotowa. Soczysta, pachnąca, słodka. Cudna i taka zagości na Waszych stołach, aby cieszyć smakiem i zdrowiem. Doskonała baza do bigosu, farszu do pierogów, krokietów, smażenia wigilijnej kapusty, itd. Jedynym ograniczeniem, będzie Wasza wyobraźnia. Powodzenia i do dzieła! 

Kiszona kapusta w domu nie ma się opłacać. Jej koszt wytworzenia to ok. 15 zł. Z sokiem to jakieś 5 – 6 kg. Można kupić taniej w sklepie. Ale, kiszona kapusta zrobiona w domu jest zdrowsza, smaczniejsza i zawsze z dużą ilością marchewki. Wiemy, co jemy. 

Korzyści Zdrowotne i Wykorzystanie Kapusty w Święta

Kiszenie kapusty to nie tylko cudowny sposób na zachowanie świeżości warzyw, ale również korzystny dla zdrowia. Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, K, B6, kwasu foliowego, oraz błonnika. Ponadto, proces kiszenia wprowadza do naszej diety zdrowe bakterie probiotyczne, wspomagając trawienie i wzmacniając układ odpornościowy.

Podczas świąt, kiszoną kapustę można wykorzystać w różnorodny sposób. Oprócz tradycyjnych potraw wigilijnych, takich jak barszcz czy pierogi z kapustą i grzybami, możemy stworzyć wyjątkowe dodatki do kanapek, sałatek, czy nawet wykwintnych przystawek.

Kiszona Kapusta w Słoiku: Świąteczne Czarowanie z Kiszonką na Święta
Zakręcamy nasz słoik. Potem, należy obserwować. Ja po 2 – 3 dniach mieszam i ugniatam, a kiedy wypuści sok, to wówczas co 3 dni mieszam. Proszę zwrócić uwagę, jak cudnie nasza kiszona kapusta wypuściła sok. I gotowe. No, prawie. Jeszcze 14 dni pracy.

Sok z Kapusty: Zdrowy Napój na Święta

Zbierając sok z kapusty, nie zapomnijmy o jego wartościach. Sok ten może stanowić doskonałą bazę dla koktajli, a nawet być wykorzystany w świątecznych drinkach bezalkoholowych. Jest bogaty w witaminy i mikroelementy, dodając odrobinę świeżości do naszych kulinarnej orgii. W trakcie świąt, zbyt duża ilość wypitych napojów wyskokowych może nas wpędzić w kaca. Sok z kapusty będzie tu zbawienny. Nie wylewajmy tego daru niebios do kanalizacji.

Aromatyczna Magia w Słoiku

Kiszona kapusta na święta to nie tylko tradycja, ale i kulinarne wyzwanie, które wzbogaci nasze stoły. Własnoręcznie przygotowana kiszona kapusta z marchewką nie tylko zachwyci podniebienie, ale również dostarczy organizmowi szereg korzyści zdrowotnych. Bądźmy kreatywni i eksperymentujmy z tym magicznym składnikiem, tworząc unikalne smaki, które zagoszczą na naszych świątecznych stołach. A teraz, do dzieła – kiszenie kapusty na święta zaczyna się teraz! 🎄🍽️


Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *