Kluski w rosole: kuksiołki mazurskie

Kluski w rosole: kuksiołki mazurskie

Kuksiołki to kluski w rosole z ziemniaków. Proste do wykonania. Jeżeli, po obiedzie pozostało nam nieco ziemniaków, to możemy je połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną, dodać odrobinę soli i uformować kluski, które we wrzątku, szybko nam się przygotują.


Mazurskie kluski w rosole

Na Mazurach, podawano te kluski w rosole i nazywano kuksiołkami. Z ziemniaków przyrządzano kluski, placki, jedzono je przed posiłkiem, między posiłkami, a także na deser. Stanowiły swoistą przekąskę tamtych czasów. Do dnia dzisiejszego, przygotowane ziemniaki czy ich przetwory, stanowią w wielu rodzinach przekąskę.
Ludność napływowa w XIX i połowie XX wieku, nauczyła się od Mazurów, aby używać do rosołu klusek z ziemniaków.

Na Mazurach ziemniak

Ziemniaki stanowiły podstawę bardzo solidnego chłopskiego śniadania. Potrawa z klusek ziemniaczanych gotowanych w rosole, zwana „kuksiołkami mazurskimi” występowała na terenie Mazur.
Jej pochodzenie związane jest z tradycyjnym weselem mazurskim, w trakcie którego podawano kluski i pyrki (ziemniaki) z drobiem, a także w rosole.
Na tradycyjnym weselu musiał być każdy człowiek mieszkający we wsi, przyjeżdżali także z bardziej oddalonych miejscowości, więc zwyczaj podawania klusek ziemniaczanych w rosole rozpowszechnił się na terenie Mazur. Niestety jak większość tradycyjnych potraw regionalnych kuksiołek mazurski zanika i jest znany nielicznym osobom, w których rodzinach przygotowuje się tradycyjne potrawy.

Kluski w rosole: kuksiołki mazurskie
Ziemniak odgrywał na Mazurach ważną rolę w tradycyjnej kuchni. Kluski w rosole, to potrawa wykonywana z ziemniaków.

Tradycyjna potrawa

Kuksiołki od końca XIX w. stanowiły tradycyjną potrawę mazurską, podawaną najczęściej na śniadanie w określone dni, szczególnie przy niedzieli, wtorku i czwartku. Były to kluski podlane rosołem i z gotowanym mięsem (M. Zientara-Malewska, Co ludzie dawniej na Warmii jedli i pili. Głos Olsztyński, dodatek. R. 1, 1956, nr 1, s. 3).
Wiedza o nazwie potrawy i jej występowaniu czerpana jest z relacji pochodzących od kobiet urodzonych w latach 1880 – 1887 na terenie Mazur. W rodzinach tych kobiet nadal kuksiołki stanowią cenioną i lubianą potrawę.
Ludność napływowa, zwłaszcza z terenów Kresów (Ukraińcy z terenów Wołynia czy Polacy z terenów Litwy) znała podobną potrawę z ziemniaków, tyle że zamiast rosołu używała zacieru z dyni zwyczajnej (Cucurbita pepo) i mleka.


Polecam

Kura z grzybami w śmietanieChłodnik to idealne danie na upalne dni
Forbidden Seek po angielsku


 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *