Kotlety schabowe tradycyjnie polskie z surówką z kapusty i ziemniakami doskonałe na jesień

Kotlety schabowe tradycyjnie polskie z surówką z kapusty i ziemniakami doskonałe na jesień

Kotlety schabowe tradycyjnie polskie z surówką z kapusty i ziemniakami, to danie doskonałe na jesień. Trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez tradycyjnych kotletów schabowych. To danie, które nie tylko smakuje wybornie, ale także przypomina nam o rodzinnym stole i tradycjach kulinarnych Polaków. W połączeniu z surówką z kapusty kiszonej oraz ziemniakami, tworzy pełnowartościowy posiłek, doskonały na jesień, który docenią nie tylko miłośnicy kuchni polskiej. W moim domu jest to tradycyjne danie. W niedzielę, często słyszę pracę tłuczków w mieszkaniach. To już tradycja. A zatem, drodzy mili, kupujemy dobry schab i działamy. 


Alkoholizm to zdecydowanie problem i łatwo do niego doprowadzić i szybko stracić kontrolę

Kac – jak przeciwstawić się dla kaca i zapobiegać zatruciu alkoholowemu w 5 punktach?

Nadmiar jedzenia w czasie świąt to problem, z którym wielu z nas boryka się co roku

Makaron jajeczny domowy: Prosty przepis

Ogórki kiszone: Smak i Przepis


Kotlety schabowe tradycyjnie polskie z surówką z kapusty i ziemniakami doskonałe na jesień
Kotlet schabowy to jedna z popularniejszych propozycji na rodzinny obiad w Polsce.

 

Kotlety schabowe tradycyjnie polskie z surówką z kapusty i ziemniakami doskonałe na jesień

Składniki:

  • 4 plastry schabu (ok. 150-200g każdy)
  • 4 jajka klasa M (medium) lub 2 klasa L (large) 
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 4-5 ziemniaków do gotowania 
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia kotletów (około 100 ml)
  • 2 łyżki oleju roślinnego (do surówki z kapusty kiszonej) 
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kotlety schabowe

 

Kotlety schabowe tradycyjnie polskie z surówką z kapusty i ziemniakami doskonałe na jesień
Wybieramy odpowiednie mięso schabowe i kroimy na wzdłużne paski.

Rozbijamy mięso tłuczkiem, a następnie solimy i pieprzymy.

Kotlety schabowe tradycyjnie polskie z surówką z kapusty i ziemniakami doskonałe na jesień
Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

 

Opcjonalnie:
Dodajemy: mieloną kurkumę, pieprz cayenne, mieloną kolendrę, paprykę, sos sojowy. Lekko chwilę marynujemy. Poniżej na zdjęciu znajduje się właśnie taka szybka marynata. 

 

Kotlety schabowe tradycyjnie polskie z surówką z kapusty i ziemniakami doskonałe na jesień
Przyprawiamy mięso i chwilę marynujemy.

 

W misce roztrzepujemy jajka i maczamy w nich kawałki mięsa.

Następnie obtaczamy w bułce tartej.

 

Opcjonalnie:Dodajemy: mieloną kurkumę, pieprz cayenne, mieloną kolendrę, paprykę, sos sojowy. Lekko chwilę marynujemy. 
Obtaczamy nasze kotlety w jajku.
Opcjonalnie:Dodajemy: mieloną kurkumę, pieprz cayenne, mieloną kolendrę, paprykę, sos sojowy. Lekko chwilę marynujemy. 
Następnie obtaczamy nasze kotlety w bułce.

 

Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony.

Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Opcjonalnie:Dodajemy: mieloną kurkumę, pieprz cayenne, mieloną kolendrę, paprykę, sos sojowy. Lekko chwilę marynujemy. 
Przed rozpoczęciem smażenia proponuję wrzucić do oleju kilka plasterków świeżego czosnku, aby nadał smaku dla mięsa.
Opcjonalnie:Dodajemy: mieloną kurkumę, pieprz cayenne, mieloną kolendrę, paprykę, sos sojowy. Lekko chwilę marynujemy. 
Zaczynamy smażenie kotletów schabowych po kilka minut na stronie.
Opcjonalnie:Dodajemy: mieloną kurkumę, pieprz cayenne, mieloną kolendrę, paprykę, sos sojowy. Lekko chwilę marynujemy. 
Dobrze wysmażone kotlety schabowe mają być lekko brązowe.

Ziemniaki

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Odcedzamy i rozgniatamy ziemniaki, dodając odrobinę masła lub mleka, jeśli lubisz.

Surówka z kapusty kiszonej

Kapustę kiszoną drobno kroimy.

Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Cebule kroimy w cienkie piórka.

Wszystko razem mieszamy w misce.

Przyprawiamy olejem, można doprawić pieprzem i solą. 

Podawanie

Kotlety schabowe układamy na talerzu obok ziemniaków.

Surówkę z kapusty kiszonej umieszczamy obok.

Wartości odżywcze i kaloryczność

Wartości odżywcze oraz kaloryczność dania zależą od wielu czynników, takich jak ilość użytych składników, wielkość porcji oraz rodzaj użytych produktów. Ogólnie można przyjąć, że danie to dostarcza około 500-600 kalorii na porcję.

Kotlety schabowe są źródłem białka i tłuszczu, z dużą ilością witamin z grupy B. Surówka z kapusty kiszonej to cenny dodatek bogaty w witaminę C oraz probiotyki, które wspierają zdrową florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Ziemniaki dostarczają węglowodanów, błonnika i witamin, a także potasu.

To danie, choć kaloryczne, stanowi pyszną ucztę i doskonały sposób na odświętny obiad lub kolację. Niech tradycyjne kotlety schabowe z surówką z kapusty kiszonej i ziemniakami staną się ulubionym daniem Twojej rodziny i przypomnieniem o smaku i aromacie domu.


Nasze strony www: 

Książki, historia, religia

Recipes and Kitchen Stories

Forbidden Seek Gallery


Kotlety schabowe tradycyjnie polskie z surówką z kapusty i ziemniakami doskonałe na jesień
Kotlet schabowy występuje w wersji z surówką z kapusty kiszonej oraz ziemniakami.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *