Kotlety z cukinii - przepis na domowy obiad

Kotlety z cukinii – przepis na domowy obiad

Kotlety z cukinii to przepis na domowy obiad, który szczególnie polecamy osobom, które poszukują alternatywy dla kuchni mięsnej. Cukinia to warzywo, które zyskuje coraz większą popularność w kuchni. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi i niskiej kaloryczności stanowi doskonałą bazę do przygotowania zdrowych i smacznych potraw. Jednym z pomysłów na wykorzystanie cukinii w kuchni są kotlety smażone, które zachwycą nie tylko miłośników wegetariańskich dań, ale również tych, którzy lubią tradycyjne kotlety mięsne. Warto przyjrzeć się bliżej temu prostemu przepisowi i dowiedzieć się, jakie wartości odżywcze kryją się w tych pysznych kotletach.


Kotlety, to nie tylko schaboszczak. Dobrym pomysłem na kotleta bezmięsnego dla osób wyznania chrześcijańskiego, będzie nasza alternatywa na piątkowy obiad z roślinnym schaboszczakiem. 


Gulasz z szynki w sosie własnym i z zasmażką

Sałatka Warzywna à la Polska według babcinego przepisu

Barszcz Czerwony gotowany z Jabłkiem

Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej – prostota i świeżość doprawiona octem, soją i maggi

Gulasz z Żołądków Drobiowych: Smakowita Rozkosz i Wartość Odżywcza na 6 z plusem

Placki Ziemniaczane: 100% smaku, jak u Mamy


Kotlety z cukinii - przepis na domowy obiad
Kotlety z cukinii zanim staną się naszą alternatywą dla schaboszczaka, muszą przejść nieskomplikowaną obróbkę. Myjemy i kroimy w plastry cukinię, a następnie solimy. Ja użyłem przyprawy – „warzywko” dobrej firmy, bez szkodliwych dodatków.

Kotlety z cukinii – przepis na domowy obiad

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli lub przyprawy typu „warzywko” dobrej firmy bez dodatku szkodliwych ulepszaczy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej roślinny do smażenia
  • Przyprawy: kolendra, ziele angielskie, rozmaryn – mielone na świeżo w młynku
  • Sos sojowy – opcjonalnie
Kotlety z cukinii - przepis na domowy obiad
Proszę zwrócić uwagę jak doprawiłem jajko. Na bogato. Zanim rozbełtam, doprawiam. Nie żałujcie przypraw. Cukinia jest bez smaku, sama sól i pieprz nie zapewnią daniu wyrazistości. Do jajek dodaję sos sojowy – ciemna plamka na zdjęciu.


Jeżeli chcemy, aby mięsożercy sięgali po wegetariańskie rozwiązania, to musimy zadbać o to, aby były one smaczną alternatywą. Muszą być dobrze doprawione i wyraziste w smaku.

 

Kotlety z cukinii - przepis na domowy obiad
Zioła, które mielę i dodaję do jajek w trakcie smażenia kotletów.

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od umycia i osuszenia cukinii. Następnie obetnij oba końce i pokrój je w cienkie plastry.
  2. Posyp cukinię solą i odstaw na 15-20 minut. Dzięki temu warzywo zmięknie i pozwoli na pozbycie się nadmiaru wody.
  3. Po odcieknięciu cukinii delikatnie odciskaj ją, aby pozbyć się wilgoci.
  4. W misce ubij jajka, dodaj bułkę tartą, posiekany czosnek, sól i pieprz oraz sos sojowy (opcjonalnie). Całość dokładnie wymieszaj.
  5. W głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny.
  6. Cienkie plastry cukinii obtaczaj w przygotowanym wcześniej panierce z jajka, bułki tartej i przypraw.
  7. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, aż staną się chrupiące i miękkie w środku.
  8. Gotowe kotlety odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Kotlety z cukinii - przepis na domowy obiad
Cukinia trafia do bułki tartej.
Kotlety z cukinii - przepis na domowy obiad
Cukinia trafia w jajko. Ktoś może zapytać, dlaczego nie odwrotnie? Otóż, tak mniej przypala się bułka tarta na patelni oraz jajko nadaje większych kształtów naszym kotletom.
Kotlety z cukinii - przepis na domowy obiad
Cukinie smażymy na patelni w oleju. Po obydwu stronach do zarumienienia się cukinii.

Kaloryczność i wartości odżywcze

Kotlety z cukinii to lekka i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Kaloryczność jednego kotleta wynosi około 100-120 kalorii, w zależności od wielkości i ilości użytego oleju. Cukinia jest źródłem witamin, minerałów oraz błonnika, co sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do diety. Warto również podkreślić, że danie to jest niskowęglowodanowe, co może zainteresować osoby dbające o linię.

Cukinia to bogate źródło witaminy C, witaminy A, potasu oraz błonnika. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy, witamina A dba o zdrową skórę, a potas reguluje ciśnienie krwi. Błonnik natomiast pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości.

Kotlety z cukinii to danie, które zachwyci zarówno smakiem, jak i wartościami odżywczymi.

 


Recipes and kitchen stories

Galeria Forbidden Seek


 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *