Kuchnia polska to miejsce, w którym będziemy prezentowali potrawy charakterystyczne dla obszaru Polski, ale nie tylko. Polacy wyjeżdżają zagranicę i tam, za granicami dochodzi do mieszania się stylów, tradycji oraz trendów. To doskonały moment na prezentacje tzw. kuchni polskiej plus.

Kuchnia polska  jest bogata i kolorowa, ale nie istnieje samoistnie. Podlegała wpływom ze Wschodu i Zachodu. Wzbogacona, współczesna kuchnia polska jest bardzo ciekawą i wielokulturową propozycją smaków.

To zdrowa i ciekawa kuchnia, mogąca konkurować ze Wschodem i z Zachodem.

Pyszne pierogi z mięsem i grzybami

Pyszne pierogi z mięsem i grzybami

Pyszne pierogi z mięsem i grzybami, to propozycja głównie świąteczna, ale też można je jeść w normalny dzień. W tętniącej życiem kuchni polskiej nie ma dania bardziej reprezentatywnego niż pierogi. To ręcznie formowane kawałki nieba, które od lat królują na naszych stołach. Dziś podzielimy się z Wami autorskim przepisem na pierogi z mięsem i grzybami – kompozycją smakową, która sprawi, że nawet najbardziej wybredne podniebienie zatęskni za domowym ciepłem i tradycją.

Read more
Pyszne krokiety - przepis na krokiety z mięsem, grzybami i kapustą. Dobre, bo polskie.

Pyszne krokiety – przepis na krokiety z mięsem, grzybami i kapustą. Dobre, bo polskie.

Pyszne krokiety, to jest to, co w polskiej kuchni sprzedaje się nam najlepiej w kraju, przeróżnych miejscach oferujących gotową żywność – jak np. sklepy sieciowe marki Intermarche. Próbowaliśmy krokietów stamtąd, są diabelnie boskie i smaczne. My, jednak dla tych, którzy mają więcej czasu, polecamy przygotowywać samemu. Rekordziści kupują w marketach krokiety na kwotę 1500 zł w okresie świątecznym. Mniamciś!

Kuchnia polska to skarbnica smaków, które wnoszą nutę tradycji i rodzinnych wspomnień do naszych stołów. Jednym z wyjątkowych dań, które kojarzą się z Polską, są pyszne krokiety. To kulinarne arcydzieło, które w swojej różnorodności farszów i smaków potrafi podbić serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dziś podzielimy się z Wami autorskim przepisem na krokiety z mięsem, grzybami i kapustą – połączenie smaków, które uwodzi każde podniebienie.

Read more
Kapusta Kiszona Smażona z Grzybami i Cebulą

Kapusta Kiszona Smażona z Grzybami i Cebulą

Kapusta kiszona smażona z grzybami i cebulą to propozycja typowo świąteczna. W moim domu, niekoniecznie. Dzisiaj przenosimy się w świat aromatycznych przypraw i ziemnych smaków, gdzie tradycyjna kapusta kiszona spotyka się z grzybami i cebulą na patelni. Ta prostota w przygotowaniu, a zarazem bogactwo smaku, to esencja polskiej kuchni, która w magiczny sposób łączy smak kwaśny, słony i grzybowy.

Read more
Mięso Pieczone z Solanki w Marynacie

Mięso Pieczone z Solanki w Marynacie

Mięso pieczone z solanki w marynacie to propozycja wyjątkowa. Dzisiaj przeniesiemy się w świat smaków, gdzie klasyczne danie spotyka się z nowoczesnym, a mięso pieczone z solanki w marynacie staje się symbolem harmonii i tradycji. Jako kucharz, który szuka najdoskonalszych smaków, zapraszam Was na kulinarne doświadczenie, które oczaruje zmysły.

Read more
Rosół z Kurczaka – Sztuka Kulinarna w Dwóch Odsłonach

Rosół z Kurczaka – Sztuka Kulinarna w Dwóch Odsłonach

Rosół z kurczaka to klasyka kuchni, która nie tylko cieszy podniebienie swoim wyjątkowym smakiem, ale również dostarcza wartości odżywczych. Dziś podzielę się z Wami przepisem na rosół z kurczaka, na którym można przygotować nie tylko aromatyczną zupę, ale także wykwintne drugie danie. Oto jak stworzyć potrawę, która zachwyci nie tylko smakiem, ale także pomysłowością.

Read more