Kuchnia Wschodu słynie z użycia unikalnych i aromatycznych przypraw, które nadają potrawom charakterystyczny smak. Przyjrzyjmy się bliżej tym tajemniczym składnikom, takim jak imbir, cynamon, kolendra i szafran, i odkryjmy, jak sprawiają, że dania wschodnie są tak wyjątkowe.

Kuchnia Wschodu to nie tylko Orient czyli kraje Azji i Dalekiego Wschodu, ale także Bliski Wschód, Rosja, Białoruś, Litwa, Ukraina i Kraje Nadbałtyckie: Łotwa, Estonia. To także cała mozaika południowa: Czechy, Słowacja, Węgry, Rumunia.

Kurczak w Sosie Paprykowym - Eksplozja Smaku w Twojej Kuchni

Kurczak w Sosie Paprykowym – Eksplozja Smaku w Twojej Kuchni

Kurczak w sosie paprykowym to jedno z tych dań, które zawsze cieszą podniebienie. Soczyste kawałki kurczaka, doprawione i delikatnie podsmażone, łączą się z aromatycznym smakiem warzyw, z których powstaje sos paprykowy, tworząc wyjątkowe połączenie smaków. Danie to jest kompilacją azjatyckich przepisów na kurczaka. Zmodyfikowane i dostosowane do naszych warunków. Nie jest to typowa kuchnia chińska, gdyż nasz kurczak zawiera w sobie elementy indyjskie i wietnamskie. Także, totalny mix. I tak trzeba. Ma być smacznie, a nie poprawnie.

Read more
Kardamon do kawy i jego właściwości

Kardamon do kawy i jego właściwości

Kardamon do kawy, nie tylko tej pitej o poranku, ale również w późniejszych porach dnia, to przyprawa nr 1. Kawa zmienia swój smak i jej spożycie, staje się zupełnie innym doznaniem smakowym.
Przyprawa słynie ze swoich właściwości zapachowych, ma nieco ostry aromat, lecz bardzo przyjemny – cytrynowy, z lekką nutą kamfory (tak to czujemy). W każdym razie, orzeźwia i odświeża.

Read more