Kura z grzybami w śmietanie

Kura z grzybami w śmietanie

Kura z grzybami w śmietanie to jedna z tradycyjnych potraw mazurskich. Dostępność składnika, decyduje o wyjątkowym naturalnym smaku. Kura zagrodowa z wolnego wybiegu, świeżo bita oraz leśne grzyby, zbierane w lesie. W ramach domowej wariacji tej potrawy, można zastosować wyłącznie piersi z kurczaka. Nie musi to być kura z zagrody. Potrawa straci na aromacie, ale też wyjdzie. Koneserzy jedzenia tradycyjnego muszą spróbować dania w mazurskiej agroturystyce.


Polecam Zagrodę Pod Trzema Topolami 


Kura z grzybami w śmietanie w tradycji Mazur

W okresie lata i jesieni lasy mazurskie obfitują w bogactwo runa leśnego, które stanowiło od czasów Pruskich uzupełnienie diety i wpływało na skład przygotowywanych potraw. Mazurzy używali grzybów, zwłaszcza w okresie postnym.
Znane było również stosowanie serwatki i śmietany (Warmiacy i Mazurzy, pr. zb. pod red. B. Kuźniewskiego, Olsztynek 2002) do produkcji licznych potraw. Jednym z nich była znana w Prusach Wschodnich kura z grzybami w śmietanie. Wspomina o tym w dwóch swoich dziełach „Gott schläft in Masuren” i „Die Wolf” Hans Hellmut Kirst, opisując wydarzenia lat trzydziestych i czterdziestych XX w. Jednym z nich jest opis uczty, w takcie której podawano drób duszony w grzybach i śmietanie.

Należy podkreślić, że Kirst znal dobrze kulturę i zwyczaje kulinarne Prus Wschodnich, przyszedł bowiem na świat w Ostródzie w 1914 r.

Kura z grzybami w śmietanie
Kura w śmietanie to danie wykwintne, które warto polecić.

Mazurska kura z grzybami w śmietanie czerpie z kuchni polskiej

Potrawa mazurska miała swój odpowiednik w bardzo rozpowszechnionej w staropolskiej kuchni potrawie, w której podawano zrazy z grzybami w śmietanie. Na terenie Mazur zrazy zastąpiono drobiem, którego spożycie stanowiło tradycję kulinarną. Drób był potrawą cenioną, spożywaną w dni świąteczne, nie brakowało go również podczas celebrowania ważniejszych świąt i uroczystości kalendarza obrzędowego. Gdybyśmy zapytali lekarza czy dietetyka – poradziłby jeść drób dla lepszego zdrowia – w odróżnieniu od mięsa wieprzowego czy wołowego.

Skład i przygotowanie kury z grzybami w śmietanie

Składniki:

1 kg piersi z kurczaka lub kura – powinno pochodzić z mazurskiej hodowli kur
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g pieczarek z mazurskiej pieczarkarni
200 g borowików lub innych grzybów leśnych z mazurskich lasów
2 łyżki masła typu Masmak Mrągowski
1 szklanka śmietany kremówki (30%) – jeżeli ma być mazurska to musi być Mlekpol Mrągowo
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Piersi z kurczaka

Jeżeli korzystamy z piersi, to kroimy je w kostkę i obsmażamy na maśle. Cebulę i czosnek siekamy i dodajemy do piersi z kurczaka. Grzyby oczyszczamy, kroimy w plastry i dodajemy do kurczaka – jeżeli są świeże. Suche grzyby namaczamy, a następnie kroimy w dowolne dla nas paski.
Całość dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Cała kura

Jeżeli stosujemy całą kurę, technika będzie podobna, ale kurę czyścimy, nacieramy masłem i przyprawami, dodajemy cebulę i czosnek, grzyby i śmietanę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i grzejemy ok 40 – 50 minut.

Można też kurczaka poluzować – trybować kurczaka, wówczas istnieją znowu dwie wariacje. Natrzeć przyprawami, obtoczyć w śmietanie i zapiekać w piekarniku lub pociąć na kawałki obsmażyć na patelni, dodać składniki jak w przypadku piersi z kurczaka i doprawić śmietaną. Można też pójść na kompromis, podsmażyć, a następnie dopiec w piekarniku ze śmietaną w 180 stopniach przez 15 minut.

Każde z przyjętych rozwiązań będzie dobre. W kuchni liczy się smak i możliwość eksperymentowania.


Polecam

Chłodnik to idealne danie na upalne dni

Kuksiołki mazurskie: kluski w rosole

Kardamon do kawy, to przyprawa nr 1

Mazurska metka, czyli kiełbasa mazurska

Forbidden Seek po angielsku


 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *