Kurczak w Sosie Paprykowym - Eksplozja Smaku w Twojej Kuchni

Kurczak w Sosie Paprykowym – Eksplozja Smaku w Twojej Kuchni

Kurczak w sosie paprykowym to jedno z tych dań, które zawsze cieszą podniebienie. Soczyste kawałki kurczaka, doprawione i delikatnie podsmażone, łączą się z aromatycznym smakiem warzyw, z których powstaje sos paprykowy, tworząc wyjątkowe połączenie smaków. Danie to jest kompilacją azjatyckich przepisów na kurczaka. Zmodyfikowane i dostosowane do naszych warunków. Nie jest to typowa kuchnia chińska, gdyż nasz kurczak zawiera w sobie elementy indyjskie i wietnamskie. Także, totalny mix. I tak trzeba. Ma być smacznie, a nie poprawnie. 


Rosół z kury z kalafiorem – Tradycyjny smak zdrowej kuchni

Kotlety z cukinii – przepis na domowy obiad

Gulasz z szynki w sosie własnym i z zasmażką

Sałatka Warzywna à la Polska według babcinego przepisu

Barszcz Czerwony gotowany z Jabłkiem

Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej – prostota i świeżość doprawiona octem, soją i maggi

Gulasz z Żołądków Drobiowych: Smakowita Rozkosz i Wartość Odżywcza na 6 z plusem

Placki Ziemniaczane: 100% smaku, jak u Mamy


Kurczak w Sosie Paprykowym – Eksplozja Smaku w Twojej Kuchni

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka (ok. 400 g każda)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka chili
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki piri piri
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
Kurczak w Sosie Paprykowym - Eksplozja Smaku w Twojej Kuchni
Wybieramy kurczaki do naszego dania. Najlepsza jest ćwiartka, ale może być także filet.
Kurczak w Sosie Paprykowym - Eksplozja Smaku w Twojej Kuchni
Kurczaki doprawiamy przyprawami i pozostawiamy na chwilę, aby aromat przeszedł mięso.

Przygotowanie:

  1. Na początek przygotuj kurczaka. Oczyść ćwiartki lub filety z nadmiaru tłuszczu i skóry, a następnie pokrój je w kawałki o równych rozmiarach. Dopraw je solą, pieprzem i papryką piri piri. Można przekroić na większe kawałki – to wedle uznania. Naszą potrawę dusimy na patelni.
  2. Następnie przejdź do przygotowania sosu paprykowego. Oczyść papryki z pestek i błon oraz pokrój je w cienkie paski. Marchewkę obierz i również pokrój w cienkie plasterki.
  3. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Wrzuć na nią pokrojoną marchewkę i paprykę. Smaż przez kilka minut, aż warzywa staną się miękkie.
  4. Dodaj do warzyw sos sojowy i mieszaj przez kolejne 2-3 minuty.
  5. Na drugiej patelni podsmaż kawałki kurczaka na oliwie z oliwek aż staną się złociste i dobrze przesmażone. To powinno zająć około 5-7 minut.
  6. Po wstępnym podsmażeniu kurczaka, dodaj go do warzyw i sosu na pierwszej patelni. Delikatnie wymieszaj, aby kurczak pokrył się sosem. Dodaj w całości ostrą paprykę chili lub piri piri.
  7. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aby smaki się połączyły. Można doprawiać i podlać sosem sojowym, wedle uznania.
  8. Danie jest gotowe do podania. Możesz podać je solo lub jako dodatek do ryżu lub makaronu. My podaliśmy z ziemniakiem gotowanym w obierce, surówką i kawałkami duszonej papryki.

Nie polecam dodawać ostrych papryk w krojonych kawałkach. Wrzućmy je w całości. Mają nadać potrawie oczekiwanej nuty ostrości. Możemy wrzucić jedną do smażonego kurczaka, a kolejną do sosu, aby świeże działały cuda smakowe. Zbyt dużo papryki wkrojonej do naszej potrawy, mogłoby zaburzyć ilość oczekiwanej ostrości i spowodować, że potrawa byłaby niedobra.

Bawmy się smakiem. Doprawiajmy kurczaka. Jest to danie złożone. Wymaga lekkiej gimnastyki, ale efekt będzie ciekawy. Poza tym, kurczak jest bardzo zdrowy. Użyta kurkuma spotęguje jego walory zdrowotne. 


Kurczak w sosie paprykowym
Na jednej patelni smażymy kurczaka tak długo, aż będzie złocisty. Kurczak musi być dobrze doprawiony, aby później nie trzeba było ingerować w sos. Poza tym, przejdzie smakiem i to stanowi doskonałą bazę, która będzie smaczna i idealna dla naszego podniebienia. Późniejsze doprawianie nie da takiego efektu.
Kurczak w sosie paprykowym
Na drugiej patelni dusimy paprykę z marchewką i przyprawami – np. kurkumą. Podlewamy lekko wodą.
Kurczak w sosie paprykowym
Do smażącego się kurczaka warto dodać paprykę słodką oraz pikantną. Niech smażą się wspólnie i smaki będą przechodziły się na tym etapie.
Kurczak w sosie paprykowym
Podsmażonego odpowiednio kurczaka przekładamy do patelni z gotującym się sosem.
Kurczak w sosie paprykowym
Na końcowym etapie dodajemy ostrą paprykę i podlewamy sosem sojowym. Możemy doprawić. Ważne jest, aby danie było odpowiednio zbalansowane smakowo i zawierało w sobie nutkę ostrości.

Kurczak w sosie paprykowym: kaloryczność i wartości odżywcze

Kurczak w sosie paprykowym to danie, które nie tylko zachwyca smakiem, ale także dostarcza organizmowi wartości odżywcze. Oto przybliżone wartości odżywcze i kaloryczność dania (na porcję):

  • Kaloryczność: Porcja kurczaka w sosie paprykowym (ok. 200 g) zawiera około 250-300 kalorii, w zależności od ilości użytego oleju i mięsa z kurczaka.
  • Białko: Danie jest doskonałym źródłem białka, dostarczając około 25-30 g białka na porcję. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie.
  • Witaminy: Kurczak dostarcza witaminy B3 (niacyny) i B6 (pirydoksyny), które wspierają układ nerwowy i przemianę materii. Papryka czerwona jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy.
  • Składniki mineralne: Danie dostarcza potasu, fosforu oraz magnezu, które są niezbędne dla zachowania prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego.

Kurczak w sosie paprykowym to danie, które łączy w sobie smak i zdrowe składniki. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny, a jego wartości odżywcze sprawiają, że możesz cieszyć się smakiem, nie obawiając się o swoje zdrowie. Drób uznawany jest za mięso przyjazne dla naszego organizmu. Warto wypróbować ten przepis i dodać do swojego repertuaru kulinarne ulubione. Smacznego!


Galeria Forbidden Seek

Książki, historia, religia


Kurczak w Sosie Paprykowym - Eksplozja Smaku w Twojej Kuchni
Propozycja podania kurczaka w sosie paprykowym: z ziemniakiem gotowanym w obierce, papryką duszoną z kurczakiem oraz surówką z kapusty pekińskiej.

 


Nie chodzi o to, aby usmażyć czy upiec kurczaka, posypując go gotową przyprawą. Zapewne, takie danie także byłoby smaczne. W tej odsłonie, chodzi o to, aby nadać kurczakowi w sosie paprykowym odpowiedniego stylu orientalnego, z lekką nutką pikanterii i odczuwalnego połączenia, pełnego smaku papryki słodkiej i ostrej.
Chciałbym móc podrażnić tą potrawą Wasze podniebienia, przekonać do używania kurkumy, ale jednocześnie nie spowodować u Was syndromu smoka wawelskiego. Kurczak w sosie paprykowym nadaje się do tego idealnie. 


 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *