opieńka miodowa

Opieńka miodowa – delicja wśród grzybów

Opieńka miodowa (łac. Armillaria mellea) to grzyb znany na terenie Europy i Polski, ceniony i obecny w naszej kuchni od wieków. Jest to ciekawy grzyb i warty naszej uwagi. Szczególnie polecany amatorom dobrej i naturalnej kuchni. Dla mnie to delicja wśród grzybów, zarówno do sosu dla rodziny jak i marynowana pod wódeczkę.


Wygląd opieńki miodowej

Opieńka miodowa ma barwę żółtobrązową, niekiedy oliwkową. Charakteryzuje się kapeluszami, dorastającymi od 3 do 10 cm średnicy. Pokryta jest ciemnobrązowymi „łuseczkami”. Młode blaszki są barwy kremowej, potem wraz ze wzrostem nabierają barwy brązowej. Grzyb duży, nadaje się do spożycia, po odpowiedniej obróbce termicznej, idealny jest do smażenia z cebulką (duszenia na patelni). Młode opieńki, idealnie komponują się w sosie ze śmietaną, gotowane w zupie – sosie, duszone na patelni, do marynowania, do przerobienia na farsz do pierogów. Opieńki po obrobieniu termicznym, można także mrozić, ciesząc się ich smakiem poza sezonem ich występowania.

Opieńka miodowa
Opieńka miodowa, grzyb o barwie żółtobrązowej.

Zbiory, czyli kiedy opieńka miodowa będzie w lesie

Opieńki zbieramy od sierpnia do listopada. Porastają lasy i łąki, wszędzie tam, gdzie występują drzewa, pnie lub ścięte (powalone drzewa), a także na leszczynach i żywych drzewach. Opieńka miodowa jest pasożytem, wywołującym na żywych organizmach chorobę, powodującą obumieranie tkanek i powstawanie zgnilizny, która widoczna jest w postaci białych nalotów.
Grzyb jadalny, po odpowiedniej obróbce termicznej. Należy go obgotować przez 5 – 7 minut, wodę odlać i następnie przystąpić do dalszej obróbki. W zależności od tego, co chcemy zrobić warto jest tę czynność przeprowadzić. Bezpieczeństwo i nasze zdrowie są najważniejsze. Należy pamiętać, aby w pomieszczeniu była dobra wentylacja, gdyż gotujące się grzyby, mogą w początkowej fazie wyzwalać substancje, wpływające na nas niekorzystnie. Nie należy spożywać ich na surowo! Grozi silnym zatruciem! Trzeba także znać się na grzybach, aby nie pomylić opieńki z innymi grzybami, które są silnie trujące, nawet po obróbce.

Opieńka miodowa
Opieńka miodowa występuje obficie. Zbieramy kapelusze.

Mazurska metka, czyli kiełbasa mazurska

Kluski w rosole: kuksiołki mazurskie

Kura z grzybami w śmietanie

Chłodnik to idealne danie na upalne dni

Forbidden Seek po angielsku


Moje sugestie kulinarne, w których doskonale sprawdzi się opieńka miodowa

Zbieram opieńki w miesiącach sierpień-wrzesień, gdy tylko pojawią się pierwsze okazy. Szczególnie interesują mnie młode grzyby, z których odcinam kapelusze, szczegółowo sprawdzam, aby nie było tam żadnych owadów, ani pozostałości mchu, płuczę i poddaję termicznej obróbce.
Odgotowane, odcedzam i wkładam do wywaru warzywnego, aby nadać grzybom lepszego smaku. Najczęściej wywar gotuję z pietruszką, selerem i porem, dodając też ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku.

Opieńka miodowa
Po przebraniu, opieńki płuczemy. Możemy je zalać wrzątkiem, wówczas skurczą się i nie będą łamały się im kapelusze. Grzyb zachowa odpowiednią twardość po ugotowaniu i nie rozejdzie się.

Po przygotowaniu wywaru, warzywa wyrzucam. Uważam, że witamin i mikroelementów, nigdy nie jest za wiele.
Wkrajam cebulę i doprawiam do smaku, gotując opieńki przez kolejne 30 minut. Po ugotowaniu, robię sos ze śmietaną albo pozostawiam w naturalnej wodzie bez śmietany (dodając zasmażkę) lub wykorzystuję do duszenia na patelni z cebulką. Można też zamrozić.

Smażona opieńka

W tym celu, grzyby odsączam. Podsmażam cebulkę, do której dodaję grzyby i czekam aż zacznie się wydzielać klarowna i lepka konsystencja, a cebulka się zeszkli. Jest to znak, że grzyby są gotowe. Doprawiam wedle gustu. Grzyb, wart polecenia w tej formie. Nieco jest tłusto, ale raz do roku nasz żołądek wytrzyma takie smaki.

Opieńka w ocet

Grzyby, można po ugotowaniu doprawić octem, włożyć do słoików i pasteryzować. Można także mrozić lub osuszyć, zmielić, doprawić i stosować jako farsz do pierogów czy krokietów.

Opieńka smakuje w wielu formach i jest to grzyb bardzo smaczny. Polecam.

Przy okazji zbioru grzybów, odwiedzimy las i odrobina aktywności, zapewne nie zaszkodzi. Pamiętajmy przy tym o kleszczach, gdyż opieńki rosną w obszarach ich wzmożonej aktywności. Warto sprawdzać się po przyjściu do domu oraz stosować preparaty odstraszające lub kropić ubranie wywarem wrotyczu (wersja eko).

Opieńka miodowa
Opieńka miodowa w trakcie przebierania.
Opieńka miodowa
Opieńki miodowe w trakcie ich przebierania. Ważne jest, aby opieńki dobrze przebrać i wyeliminować wystąpienie jakiegoś zanieczyszczenia czy też grzybów trujących, które uwaga występują w sąsiedztwie opieniek.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *