Polski cheeseburger - smak znad Wisły

Polski cheeseburger – smak znad Wisły

Polski cheeseburger z serem, warzywami, sałatką z kapusty i majonezu, ketchupem z dodatkiem frytek oraz smażonych pieczarek to danie, które przenosi nas w podróż po tradycyjnych smakach Polski, zaczerpniętych z Ameryki. Nasz polski cheeseburger będzie bazował na tradycyjnym kotlecie mielonym. Ma być prosty i szybki. To jedna z propozycji na to, jak wykorzystać kotlety mielone w naszej kuchni. 
Ten przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca klasyczny smak hamburgera z wyjątkowymi dodatkami inspirowanymi polską kuchnią. Oto, jak przygotować ten pyszny cheeseburger w stylu polskim.


Polski cheeseburger - smak znad Wisły
Nasz polski cheeseburger jest mocno warzywny, a na jego powierzchni pływa sos czosnkowy własnej produkcji na majonezie wytwarzanym wedle mojej osobistej receptury. Tym razem na bazie octu ryżowego.

Kaloryczność: Całe danie, wliczając burgera, frytki, sałatkę i pieczarki, może mieć około 800-1000 kalorii w jednej porcji.

Wartości odżywcze (dla jednej porcji, przy założeniu porcji dla jednej osoby):

  1. Burger:
    • Kalorie: Około 350-400 kcal
    • Białko: Około 25-30 g
    • Tłuszcz: Około 20-25 g
    • Węglowodany: Około 20-25 g
    • Błonnik: Około 2-3 g
  2. Frytki:
    • Kalorie: Około 200-250 kcal
    • Białko: Około 2-3 g
    • Tłuszcz: Około 10-15 g
    • Węglowodany: Około 25-30 g
    • Błonnik: Około 2-3 g
  3. Smażone pieczarki:
    • Kalorie: Około 60-80 kcal
    • Białko: Około 2-3 g
    • Tłuszcz: Około 5-7 g
    • Węglowodany: Około 3-5 g
    • Błonnik: Około 2-3 g
  4. Sałatka z kapusty:
    • Kalorie: Około 50-70 kcal
    • Białko: Około 1-2 g
    • Tłuszcz: Około 2-3 g
    • Węglowodany: Około 8-10 g
    • Błonnik: Około 2-3 g
Polski cheeseburger - smak znad Wisły
Cały zestaw jest bardzo sycący i kolorowy. Polski cheeseburger podawany jest z pieczarkami smażonymi, surówką z kapusty i marchwi z majonezem, warzywami i frytkami. Dostępny jest sos czosnkowy, sos ketchupowo – musztardowy oraz ketchup i majonez. Wszystko to na jednym talerzu.

Kotlety mielone z sosem i surówką

Kotlety Mielone z Łopatki Wieprzowej nr 1

Zupa grzybowa z grzybów leśnych

Kompot jesienny z owoców

Surówka z Kapusty i Marchwi jak u Babci

Surówka z Gotowanej i Tartej Marchewki


Polski cheeseburger – przepis 

Składniki:

  • 4 kotlety mielone 

Kotlety Mielone z Łopatki Wieprzowej nr 1

  • 4 bułki wrocławskie 

Bułki wrocławskie przepis na rarytas

  • 4 plastry sera gouda 
  • 1 cebula, pokrojona w plastry
  • 1 pomidor, pokrojony w plastry
  • 1 ogórek pokrojony w plastry 
  • 2 rzodkiewki pokrojone w plastry 
  • 1 papryka czerwona pokrojona w paski 
  • 4 liście sałaty
  • 4 łyżki sosu czosnkowego 
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki sosu ketchupowo-musztardowego 
  • Sól i pieprz do smaku

Na frytki:

  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w frytki
  • Olej do smażenia
  • Sól
Polski cheeseburger - smak znad Wisły
Ziemniaki obieramy, płuczemy i suszymy. Kroimy, formując kształt frytki (w paski).
Polski cheeseburger - smak znad Wisły
Przygotowane ziemniaki trafiają do frytkownicy.

Na smażone pieczarki:

  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz do smaku
Polski cheeseburger - smak znad Wisły
Pieczarki to wspaniały dodatek do potrawy. Używanie tych grzybów to akcent kuchni irlandzkiej, gdzie podawane są w taki sposób do wszystkiego, do czego się daje tylko dodać.

Na surówkę z kapusty:

  • 1 mała główka kapusty, poszatkowana
  • 2 łyżki majonezu
  • olej roślinny 
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Surówka z Kapusty i Marchwi jak u Babci


Polski cheeseburger - smak znad Wisły
W środek bułki wkładamy podwójny ser i kotleta. Gotowy jest do zapieczenia w mikrofali.

Instrukcje:

  1. Wykorzystanie kotletów mielonych: jeśli zostały nam z obiadu kotlety mielone, to po schłodzeniu będą idealne na nową odsłonę tego rarytasu uwielbianego przez Polaków, tym razem w wersji Americana. Szczegółowy przepis Kotlety Mielone z Łopatki Wieprzowej nr 1
  2. Przygotowanie bułek: Bułki do hamburgerów możesz podgrzać przez chwilę na grillu lub w piekarniku, aby były chrupiące. Następnie przekrój je na pół i delikatnie opiecz wraz z wnętrzem na suchej patelni. Przepis na doskonałe bułki Bułki wrocławskie przepis na rarytas
  3. Przygotowanie sosów: W małej miseczce przygotuj sos (ketchup zmieszaj z musztardą) i przygotuj sos czosnkowy. 
  4. Przygotowanie warzyw: Pokrój cebulę, ogórka, rzodkiewkę, paprykę i pomidora na plastry. Przygotuj sałatę. 
  5. Przygotowanie frytek: Smaż frytki na głębokim oleju lub w frytkownicy, aż staną się złocisto-brązowe. Posól je delikatnie po wyjęciu z oleju.
  6. Przygotowanie smażonych pieczarek: Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pieczarki. Smaż je przez kilka minut, aż zmiękną. 
  7. Przygotowanie surówki z kapusty: W dużej misce wymieszaj poszatkowaną kapustę z majonezem,  cukrem, solą i pieprzem. Surówka gotowa. Szczegółowy przepis Surówka z Kapusty i Marchwi jak u Babci
  8. Składanie cheeseburgera: Na dolnej połówce bułki rozsmaruj ketchupem. Następnie dodaj sałatę, kotletem mielonym z serem, cebulę, pomidora i ogórka. Zakryj całość górną połówką bułki.
  9. Podawanie: Serwuj cheeseburgera z frytkami, smażonymi pieczarkami i sałatką z kapusty na boku.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się polskim cheeseburgerem – połączeniem smaków z kraju nad Wisłą. To danie jest prawdziwą ucztą dla podniebienia i idealnie nadaje się na rodzinny obiad lub przyjęcie ze znajomymi. Smacznego!

Polski cheeseburger - smak znad Wisły
Nasze danie w całości złożone. Polski cheeseburger ma być kolorowy, smaczny i pachnący. Przygotowanie cheeseburgera jest czasochłonne i składa się z wielu elementów. Jeżeli szykujemy 4 sztuki, to czas poświęcony na prace będzie niewielki w przeliczeniu na ilość oraz sytość posiłku. Nie mówiąc już o zadowoleniu domowników. Dodajemy dużo warzyw, aby nasza potrawa była nie tylko smaczna, ale i zdrowa. 

Opinie po polsku

Forbidden Seek po angielsku

Galeria Forbidden Seek


Polski cheeseburger - smak znad Wisły
Więcej frytek, jeżeli ktoś lubi. Polski cheeseburger ma cieszyć smakiem. Ta potrawa to źródło obfitości. 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *