Filet z Pangi w Zalewie Octowej

Filet z Pangi w Zalewie Octowej

Filet z pangi w zalewie octowej, to ciekawa propozycja dla miłośników ryb oraz osób, które zmuszone są do zakupu ryby głęboko mrożonej z glazurą od 20 do 40%. Lód stanowi poważną przeszkodę, gdy chcemy uzyskać smak polskiej ryby. Smażenie, a następnie użycie zalewy octowej poprawi smak ryby, podkreśli i przywróci rybie to, co odbiera jej głębokie mrożenie (mięso jest poszarpane). Dzisiaj zabieram Was w podróż smaków na dno oceanu, gdzie odnajdziemy wyjątkowego mieszkańca – pangę. Mój najnowszy przepis na filet z pangi w zalewie octowej to prawdziwe kulinarno-morskie arcydzieło. Przekonajmy się, dlaczego warto włączyć tę rybę do swojej diety, a także poznajmy historię jej spożywania na przestrzeni lat.

Read more
Śledź Atlantycki w Mące i Przyprawach Smażony na Patelni

Śledź Atlantycki w Mące i Przyprawach Smażony na Patelni

Śledź atlantycki w mące i przyprawach, smażony na patelni to proste i zarazem wykwintne danie. Dziś pragnę zaprosić Was do pełnej smaku podróży przez morze inspiracji. Mój najnowszy eksperyment kulinarny, to hołd dla smaku śledzia atlantyckiego, smażonego w mące i przyprawach. To smak Polski Ludowej, smak okresu 1980 – 1990. Współcześnie znany od święta, gdy w Wigilię nie może na moim stole zabraknąć tego rodzaju ryby. Jednak, badania uczonych głów wskazują na to, że warto śledzia jeść częściej, nie tylko od święta. Zanurzmy się w tę kulinarne wody i odkryjmy, dlaczego śledź zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na smak, ale i korzyści zdrowotne.

Read more
Śledź solony z cebulką

Śledź solony z cebulką po polsku w 10 minut

Śledź solony jest tradycyjną potrawą, która ma długą i fascynującą historię w regionach bałtyckich, skandynawskich i Europy Północnej. Śledź solony w cebuli to kolejna smaczna i tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Naszą potrawę przygotujesz niespełna w 10 minut.

Zacznij od zakupu śledzi. Możesz kupić w opakowaniu zbiorczym lub na wagę. W obydwu przypadkach muszą być solone. Jeżeli kupisz już gotowe w oleju, to tylko dodasz pieprz i cebulkę bez całego moczenia i czekania oraz zalewania olejem. Wybór należy do Ciebie. To najprostsza wersja. Z czasem, zaprezentujemy bardziej wymagające wersje, ale równie smaczne.

Read more
Ryby: Skarbnica Zdrowia i Rozkoszy Kulinarnej

Ryby: Skarbnica Zdrowia i Rozkoszy Kulinarnej

Ryby stanowią nieodłączny element wielu kuchni na całym świecie. Ich smak, wartości odżywcze i różnorodność gatunków sprawiają, że są nie tylko źródłem wyjątkowych doznań kulinarnych, ale także cennym składnikiem zdrowej diety.
W tym artykule przyjrzymy się dokładniej temu fascynującemu aspektowi kulinariów, odkrywając, dlaczego warto jeść ryby, jakie są skutki dla zdrowia, jak przygotowywać te pyszne dania oraz jakie gatunki ryb warto wypróbować.

Read more