Sos z cebuli i grzybów leśnych do schabowego

Sos z cebuli i grzybów leśnych do schabowego

Sos z cebuli i grzybów leśnych do schabowego to propozycja dla każdego miłośnika polskiej kuchni. W polskiej kuchni tradycyjne dania cieszą się niezmienną popularnością, a jednym z klasyków, który zawsze goszczony jest na polskich stołach, jest schabowy podawany z ziemniakami. Dziś proponujemy odrobinę odmienny sposób podania tego ulubionego dania – schabowego, które zyska dodatkową głębię smaku dzięki wyjątkowemu sosowi z cebuli i grzybów leśnych. Ważne jest to, aby grzyby leśne były świeże. Można oczywiście zastąpić je suszonymi, ale należy je wcześniej wymoczyć. 


Sos z cebuli i grzybów leśnych do schabowego
Pierwszym i najważniejszym składnikiem naszego sosu będą grzyby leśne. Zebrałem osobiście na potrzeby kulinarne mojej rodziny.

Ziemniaki Smażone po Polsku: Tradycja Smaku i Zrównoważonej Kuchni

Pieczone Skrzydełka z Kurczaka z Ziemniakami

Schabowe z Czubajki Kani – najprostszy przepis świata

Kluski leniwe: smak twarogu i ziemniaków

Bitka wieprzowa z szynki – tradycyjne danie pełne smaku

Gulasz wieprzowy z warzywami: smakowita uczta

Kotlety mielone z pieczarkami i szczypiorkiem


Sos z cebuli i grzybów leśnych do schabowego
Nasze grzyby dokładnie przebieramy i oczyszczamy. Następnie kroimy i zalewamy wrzątkiem. Po chwili, płuczemy. Dlaczego tak? Nie rozpadają się w trakcie dalszej obróbki. Jest to praktyka mojej prababki, która zbierała grzyby na Wołyniu.

Składniki sosu:

  • Cebula – 2 sztuki (średniej wielkości)
  • Grzyby leśne – 200 g (można użyć borowików, pieczarek lub innych ulubionych gatunków)
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
Sos z cebuli i grzybów leśnych do schabowego
Po opłukaniu, grzyby gotujemy. Ważne jest, aby przegotować je przez 5 minut, zanim trafią na patelnię. Jak pozostanie sosu z gotowania, to dobrze. Wykorzystamy w trakcie smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebula: Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie piórka. Smaż cebulę na oleju rzepakowym aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Staraj się nie przesmażać, aby cebula zachowała delikatność smaku. Jak to mówią – trzeba naszą cebulę delikatnie zeszklić.
  2. Grzyby leśne: Jeśli używasz świeżych grzybów, oczyść je i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie zalej wrzątkiem, co pozwoli w trakcie dalszej obróbki zachować im pożądany kształt. Potem, grzyby należy opłukać i 5 minut pogotować, następnie przed dodaniem do cebuli, lekko przestudzić – inaczej dać im czas na odpoczynek. Puszczą sok, odstoją i sprawią, że nasze danie będzie lepsze. Polecam taką metodę. Dodaj je do smażonej cebuli i kontynuuj smażenie przez kilka minut, aż grzyby zmiękną. Nie bójmy się wlewać razem z grzybami naszego sosu naturalnie powstającego w trakcie obróbki termicznej. To nada dodatkowego smaku naszej potrawie.
  3. Przyprawy: Dopraw całość solą i pieprzem według własnego smaku. Pamiętaj, że grzyby i cebula same w sobie dodają intensywności smaku, więc zacznij od mniejszych ilości przypraw. Doprawiać zacznijmy pod koniec smażenia. To nie zakłóci naturalnego przechodzenia smaków cebuli i grzybów. Dajmy im pracować. Sól jest cudna, ale psuje pewne procesy, gdy ją zbyt szybko zastosujemy. 
  4. Podanie: Sos z cebuli i grzybów leśnych doskonale komponuje się z tradycyjnym schabowym i ziemniakami. Podawaj go obok klasycznego schabowego, zachowując jego charakterystyczną kruchość i soczystość, a nasz sos z cebuli dodany do ziemniaków pełni rolę doskonałego dodatku.
Sos z cebuli i grzybów leśnych do schabowego
Kroimy cebulę i umieszczamy na patelni. Nie musi być pokrojona bardzo cienko.
Sos z cebuli i grzybów leśnych do schabowego
Po lekkim podsmażeniu cebuli wrzucamy nasze grzyby.
Sos z cebuli i grzybów leśnych do schabowego
Grzyby z cebulą potrzebują czasu. Smażymy, od czasu do czasu mieszając.

Sos z cebuli i grzybów leśnych: wartość odżywcza i kaloryczność

Sos z cebuli i grzybów leśnych stanowi nie tylko doskonałe urozmaicenie smakowe dania, ale także dostarcza cennych składników odżywczych. Cebula jest bogatym źródłem witaminy C, błonnika i przeciwutleniaczy, a grzyby dostarczają białka, witaminy D i minerały, takie jak potas i żelazo.

Kaloryczność sosu zależy w dużej mierze od ilości użytego oleju. Warto jednak pamiętać, że olej rzepakowy, używany umiarkowanie, dostarcza zdrowe tłuszcze, korzystne dla serca. Kaloryczność całego dania wyniesie około 660-710 kcal.

Sos z cebuli i grzybów leśnych do schabowego
Nasze danie będzie nabierało wspaniałego wyglądu, zmieniając kolor na nieco złocisty. Aromat towarzyszący smażeniu jest niesamowity.

Sos z cebuli i grzybów leśnych to urozmaicenie klasycznego schabowego

Sos z cebuli i grzybów leśnych to doskonały sposób na urozmaicenie klasycznego schabowego z ziemniakami. Delikatność cebuli i intensywność smaku grzybów tworzą niepowtarzalny bukiet aromatyczny, który doskonale komponuje się z chrupiącym schabowym. Dania te nie tylko zadowolą podniebienia tradycjonalistów, ale również zachwycą tych, którzy poszukują nowych doznań kulinarnych. Smacznego!


Galeria Forbidden Seek

Książki, historia, religia

Recipes and kitchen stories


Sos z cebuli i grzybów leśnych do schabowego
Sos z cebuli i grzybów leśnych powinien wyglądać w taki sposób. Cebula i grzyby puszczą soki i naturalnie zagęszczą naszą potrawę.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *