Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej prostota i świeżość

Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej – prostota i świeżość doprawiona octem, soją i maggi

Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej to danie, które zachwyca swoją prostotą i świeżością. Jest idealna na każdą porę roku, ale szczególnie wskazana w okresie letnim, kiedy chcemy zadbać o lekkie, zdrowe posiłki. Marchewka dostarcza witaminy A, a kapusta pekińska jest źródłem witaminy C, co sprawia, że surówka jest nie tylko smaczna, ale także korzystna dla zdrowia.
Przygotowanie surówki z marchewki i kapusty pekińskiej to doskonały sposób na urozmaicenie naszego menu, do którego wprowadzamy zdrowe i smaczne danie, pełne witamin i minerałów.


Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej prostota i świeżość
Główni bohaterowie naszej surówki, kapusta pekińska i marchew.

Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej

Składniki

  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka od herbaty octu
  • 1 łyżeczka od herbaty cukru trzcinowego (ewentualnie biały) 
  • Sól i pieprz do smaku
  • kilka kropel sosu sojowego  
  • Kilka kropel maggi 
  • Opcjonalne dodatki: rodzynki, orzechy, nasiona słonecznika, koper włoski, jogurt naturalny
Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej prostota i świeżość
Kapustę pekińską kroimy przy użyciu noża kuchennego.
Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej prostota i świeżość
Kroimy wzdłuż, w cienkie paski, tak aby jej spożycie nie stanowiło wyzwania.

Przygotowanie

  1. Marchewki obieramy i kroimy na cienkie paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Kapustę pekińską kroimy na cienkie paski lub drobno szatkujemy.
  3. Cebulę drobno siekamy (jeśli ją dodajemy).
  4. W dużej misce łączymy marchewkę, kapustę i cebulę. Warto jest wstępnie posolić (nie za mocno) i dobrze przemieszać. Pozwolić chwilkę odstać. Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej będzie przez to lepsza. 
  5. Dodajemy ocet, olej, maggi, cukier, sól i pieprz, a także ewentualne dodatki według własnego gustu (np. rodzynki dodają słodyczy, orzechy – chrupkości, koper włoski – świeżości).
  6. Dokładnie mieszamy, aż składniki są równomiernie pokryte przyprawami.
Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej prostota i świeżość
Nasza kapusta pekińska jest już pokrojona i trafiła do miski.

Nasze strony www: 

Książki, historia, religia

Recipes and Kitchen Stories

Forbidden Seek Gallery


Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej prostota i świeżość
Do kapusty dodajemy marchewkę, a następnie solimy, mieszamy i odstawiamy na chwilę.

Wartości odżywcze i kaloryczność

Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej to lekki posiłek o niskiej kaloryczności, co sprawia, że jest idealna dla tych, którzy dbają o linię. Wartości odżywcze mogą różnić się w zależności od dokładnych proporcji składników oraz ewentualnych dodatków, ale w przybliżeniu, porcja tej surówki (ok. 150g) dostarcza około 100-150 kalorii. Surówka jest bogata w błonnik, witaminę A, witaminę C i potas.

Z czym podawać

Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej to świetna przystawka lub dodatek do wielu dań. Można ją podawać jako zdrową przekąskę, dodatek do grilla, lub jako dodatek do kanapek i sałatek. Jest również doskonała jako lekki posiłek na wynos do pracy lub szkoły.

Oprócz podstawowego przepisu, warto eksperymentować z różnymi dodatkami, aby dostosować surówkę do własnych preferencji smakowych. Ciesz się zdrową i kolorową surówką z marchewki i kapusty pekińskiej, która nie tylko smakuje wybornie, ale także dba o Twoje zdrowie.

Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej prostota i świeżość
Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej może stanowić samodzielne danie w wersji prostej lub z dodatkami. W naszym przepisie, skupiamy się na prostocie. Kapusta pekińska z marchią polana sosem stanowiącym mieszankę oliwy i octu. 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *