Wątróbka drobiowa propozycja podania na talerzu.

Wątróbka drobiowa w sosie własnym

Wątróbka drobiowa w sosie własnym… ten tytuł trochę przekłamuje. Wyjaśnię, że w prezentowanym daniu chodzi o smażoną wątróbkę obtoczoną w mące, z której robimy sos poprzez dodanie do potrawy wody. Nie przygotowujemy specjalnie sosu, tylko stanowi on efektem przygotowywania potrawy. Stąd taka nazwa. Jeżeli Was zwiodłem, to przepraszam.

Kuchnia to sztuka łączenia różnych smaków, aromatów i tekstur, tworzących wspaniałe dania, które cieszą nasze zmysły. Dziś zaprezentujemy przepis na smażoną wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące. To danie zachwyci Twoje podniebienie swoją soczystością i wyjątkowym smakiem. Przygotuj się na kulinarne doznania!

Pamiętajcie. Wersji przygotowania wątróbki drobiowej jest wiele. Zaprezentujemy poniżej, kilka ważnych rzeczy o wątróbce drobiowej. 

Wątróbka drobiowa w sosie własnym
Wątróbka drobiowa., po oczyszczeniu i dokładnym umyciu. Proszę starać się dokonywać zakupu w zaufanych miejscach. Podroby powinny być świeże. 

Inne nasze treści, które mogą zaskoczyć 

Kalafior z zasmażką z bułki tartej

Burgery z PRL-u: Smak Nostalgii z Mortadeli

Kotlety z Mortadeli Kapitańskiej ala schabowe

Gruszki Pomocne przy Przewlekłym Zaparciu

Surówka do Obiadu z Gotowanych Buraków

Jabłka Mogą Pomóc Ci Zgubić Kilogramy

Drożdżówka z nadzieniem owocowym


Wątróbka drobiowa to jedno z najcenniejszych składników mięsa, bogate w składniki odżywcze i witaminy. Oto kilka cennych informacji na temat wątróbki drobiowej:

1. Wartości odżywcze:

  • Wątróbka drobiowa jest doskonałym źródłem białka, co jest istotne dla budowy i naprawy tkanek w organizmie.
  • Jest bogatym źródłem witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu, skóry i układu immunologicznego.
  • Wątróbka dostarcza witaminę B12, która jest niezbędna dla zdrowia układu nerwowego oraz witaminę B6, która wpływa na funkcjonowanie mózgu.
  • Zawiera również kwas foliowy, który jest ważny w okresie ciąży i dla produkcji nowych komórek.
  • Wątróbka to źródło żelaza hemowego, które jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż żelazo roślinne (niemhemowe). Pomaga to w zapobieganiu niedokrwistości.

2. Czas przygotowania:

  • Czas przygotowania wątróbki drobiowej zależy od wybranego przepisu i metody przygotowania.
  • W przypadku smażenia wątróbki w mące, jak w opisanym przepisie, czas smażenia zazwyczaj wynosi około 4-5 minut z każdej strony, a cały proces przygotowania trwa około 20-30 minut, w zależności od ilości mięsa.
  • Wątróbkę można również dusić, grillować lub piec, co może wymagać różnych czasów przygotowania, ale zazwyczaj nie przekracza to 30-40 minut.

3. Sposoby podawania:

  • Smażona wątróbka to tylko jeden z wielu sposobów przygotowania tego mięsa. Wątróbkę można również dusić w sosie, dodawać do sałatek, a nawet przygotowywać jako pasztet.
  • Popularne są także dania z wątróbką w sosie, takie jak pasztet czy pate.
  • W niektórych kuchniach, np. francuskiej, wątróbkę podaje się z cebulą lub jabłkami.
Wątróbka drobiowa to bogate źródło składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Można ją przygotowywać na wiele różnych sposobów, zależnie od własnych preferencji smakowych, co czyni ją wszechstronnym składnikiem kulinarnym. Jednak warto pamiętać, że zbyt częste spożywanie wątróbki może dostarczać nadmiaru witaminy A, co może prowadzić do hipervitaminozy, dlatego ważne jest zachowanie umiaru w jej spożywaniu.

Wątróbka drobiowa w sosie własnym 

Składniki

  • 1 kg wątróbki z kurczaka
  • 1 szklanka mąki pszennej do oprószenia 
  • 4 duże cebule
  • kilka świeżych gałązek rozmarynu 
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

Krok 1: Przygotowanie wątróbki

Rozpocznij od dokładnego oczyszczenia wątróbki z kurczaka. Usuń błony i nadmiar tłuszczu, a następnie pokrój ją na kawałki o odpowiedniej wielkości. Pamiętaj, że wątróbka jest delikatna, więc staraj się zachować równą wielkość kawałków, aby równomiernie się smażyły.

Wątróbka drobiowa w sosie własnym
Szykujemy wątróbkę i mąkę do oprószenia.

Krok 2: Przygotowanie mąki, jajek i bułki tartej

W  miseczce przygotuj mąkę pszeniczną.

Krok 3: Obtaczanie wątróbki

Teraz czas na właściwe obtaczanie kawałków wątróbki. Najpierw zamocz kawałki wątróbki w mące, upewniając się, że są dokładnie pokryte. 

Wątróbka drobiowa w sosie własnym
Obtaczamy wątróbkę w mące.

Krok 4:Smażenie cebuli (w międzyczasie)

Cebulę pokrój na kawałki i umieść na rozgrzanej patelni. Do smażonej cebuli dodaj kilka gałązek świeżego rozmarynu. Pozwoli to na uzyskanie wspaniałego smaku naszej potrawy. 

Wątróbka drobiowa w sosie własnym
Cebule kroimy w plastry. Nie przejmujemy się wielkością. To nie sałatka!
Wątróbka drobiowa w sosie własnym
Umieszczamy cebulę na rozgrzanej patelni.
Wątróbka drobiowa w sosie własnym
Dodajemy świeże gałązki rozmarynu, aby nasza potrawa była jeszcze lepsza.
Wątróbka drobiowa w sosie własnym
Smażymy aż cebula zmieni kolor. Następnie dodajemy wątróbkę. 

Krok 5: Smażenie wątróbki 

Do usmażonej cebuli delikatnie wkładaj obtoczoną w mące wątróbkę. Smaż kawałki delikatnie z obu stron, aż staną się złocisto-brązowe. Staraj się nie przekraczać 4-5 minut na każdą stronę, aby uniknąć przesuszenia wątróbki.

Wątróbka drobiowa w sosie własnym
Smażymy obtoczoną w mące wątróbkę razem z cebulą.

Krok 6: Dodawanie wody 

Po tym czasie, zacznij delikatnie podlewać wątróbkę wodą. Nasza mąka już lekko przypali się i przejdzie z przyprawami, cebulą i olejem. Teraz czas, aby powstał sos. Róbmy to stopniowo. Odrobina wody i mieszamy. Dajemy chwilę, aby popracowało na patelni i znów woda. Regulujemy to sami, za każdym razem decydując gęstością. Wiemy, jak gęstą potrawę chcemy uzyskać. Sami decydujemy, ile wody dodamy. Ot, cała tajemnica. 

Plus. Nie trzeba szykować osobno sosu. 

Wątróbka drobiowa w sosie własnym
Dodajemy wodę…
Wątróbka drobiowa w sosie własnym
…i więcej wody.

Krok 7: Podawanie

Smażoną wątróbkę z kurczaka podajemy na gorąco, doskonale wpasuje się do kasz i ziemniaków. Można podać z kalafiorem oraz surówką z marchewki albo buraków. Prezentujemy wszystko to naraz. To się nazywa danie full wypas. 

Wątróbka drobiowa propozycja podania na talerzu.
Wątróbka drobiowa propozycja podania na talerzu. Wątróbkę drobiową podajemy z kaszą oraz surówką z tartych buraczków, marchewki oraz kalafiorem w bułce tartej. Wypasiona propozycja. Przy okazji bardzo kaloryczna oraz zdrowa. 

Kaloryczność

Smażona wątróbka drobiowa obtaczana w mące jest daniem kalorycznym. Wartości kaloryczne będą zależały od ilości oleju użytego do smażenia oraz rodzaju sosu, ale przewidujemy około 300-400 kalorii na porcję.

Podsumowanie

Smażona wątróbka drobiowa obtaczana w mące to danie, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz, stanowi doskonałą propozycję na obiad lub kolację. Podawana z wybranym sosem staje się prawdziwą ucztą dla smakoszy. Teraz, kiedy znasz ten przepis, możesz w łatwy sposób przygotować to wyjątkowe danie i podzielić się nim z rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!


Opinie po polsku

Forbidden Seek po angielsku

Galeria Forbidden Seek


 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *